MENIU

Totul despre soia şi beneficiile sale asupra sănătăţii

Totul despre soia şi beneficiile sale asupra sănătăţii

Asemanarea nutritiva a produselor din soia cu cea a proteinelor animale este izbitoare, conform nutritionistilor. Singura diferenta este ca aceasta nu iti furnizeaza si toxinele sau chiar hormonii pe care carnea, de exemplu, le contine din belsug.

Gustul sau este mai mult decat delicios, diversitatea preparatelor in care poti sa o folosesti este uriasa, iar beneficiile pe care le are asupra organismului tau sunt numeroase. Iata tot ce trebuie sa stii despre soia si despre efectele benefice pe care le are acest aliment:

Ce nutrienti si vitamine iti ofera produsele din soia

Indiferent daca este vorba despre muguri de soia, despre boabe de soia fierte, despre tofu facut din soia sau chiar despre gustosul lapte de soia, acest aliment ii va furniza organismului tau vitamina C - care stimuleaza sistemul imunitar, acid folic - care sustine absorbtia complexului de vitamine B si care totodata contribuie.

In cazul femeilor, la construirea unui sistem de aparare impotriva cancerului de col uterin, fibre - esentiale pentru ca sistemul digestiv sa functioneze precum un ceas elvetian, proteine - fara de care nu ar fi posibila refacerea tesuturilor, tiamina (vitamina B1) - esentiala pentru formarea globulelor sangelui, dar si pentru fluidizarea circulatiei sangvine, calciu - important pentru sanatatea oaselor, fier - care participa la formarea hemoglobinei si stimuleaza sistemul nervos, magneziu - care stimuleaza metabolismul si ajuta la detoxifierea organismului, fosfor - care asigura buna functionare renala si sustine sanatatea sistemului osos si potasiu - care este esential atat pentru functionarea muschiului cardiac, cat si pentru cea a sistemului nervos central.

100 de grame de soia are 173 de calorii, iar proportiile de vitamine pe care le contine acest aliment - minune sunt de 9% vitamina A, 1,7% vitamina C, 0.4% vitamina E, 19.2% vitamina K, 0.2% vitamina B1, 0.3% vitamina B2, 0.4% vitamina B3, 0.2% vitamina B5 si in aceeasi proportie si vitamina B6, 47.5% vitamina B8 si 0.05% acid folic.

Mineralele pe care le contine 100 g de soia sunt: 102 mg de calciu, 5.1 mg de fier, 86 mg de magneziu, 245 mg de fosfor, 515 mg de potasiu, 1 mg de sodiu - natriu, 1.2 mg de zinc, 7.3 mg de seleniu si 0.8 mg de mangan.

In ceea ce priveste principiile nutritive ale acestui aliment, lucrurile arata astfel: 100 g de soia ofera organismului 16.6 g de proteine vegetale, 9.9 g de glucide (dintre care 6 g de fibre si doar 3 g de zaharuri) si 9 g de lipide (dintre care 1.3 g de grasimi saturate, 5.1 g de grasimi polinesaturate, 2 g de grasimi mononesaturate, 598 mg de acizi grasi Omega 3 si 4466 mg de acizi grasi Omega 6).

Care sunt beneficiile soia asupra organismului

Un studiu realizat in 1985 demonstra, inca de pe atunci, ca soia este benefica pentru reglarea tensiunii arteriale. Studiul a urmarit 5100 de subiecti care sufereau de hipertensiune arteriala si, in toate cazurile, consumul de soia s-a dovedit a fi benefic pentru scaderea tensiunii sistolice, scrie sfatulmedicului.ro.

Componentul - minune din soia care are capacitatea de a regla acest mecanism al organismului sunt substantele isoflavone. Necesarul zilnic de isoflavone este de 2 g, iar un pahar de lapte de soia contine o cantitate de 10 ori mai mare din acest element benefic.

Soia mai are si o componenta extrem de benefica pentru reprezentantele sexului frumos: fitoestrogenul. Aceasta se aseamana si completeaza deficientele hormonale din organismul femeilor, reducand numarul crizelor de la debutul menopauzei, dar si episoadele ce implica durerea sanilor sau alte dereglari asemanatoare.

Un argument in plus pentru aceasta afirmatie este acela ca tarile in care se consuma cele mai mari cantitati de soia, China si Japonia, sunt totodata si cele cu rate mai scazute de cazuri de cancer mamar sau de col uterin.