MENIU

Tot mai multe țări europene anunță RELUAREA vaccinării cu AstraZeneca. Ce state NU vor continua imunizarea

vaccinurile Pfizer, Moderna AstraZeneca Foto: Profi Media

Tot mai multe țări europene anunță că vor relua vaccinarea cu AstraZeneca în următoarea perioadă, în paralel cu celelalte vaccinuri, după ce Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a concluzionat joi că este „un vaccin sigur și eficace”. Primele care au anunțat reluarea vaccinărilor se numără Italia, Lituania, Letonia, Cipru. În schimb, Suedia a anunțat că, pentru moment, vaccinarea cu AstraZeneca rămâne suspendată. Pe de altă parte, și Germania este de acord cu reluarea vaccinării, de vineri, însă menționează că trebuie să fie însoțită, obligatoriu de informarea și avertizarea oamenilor în legătură cu riscurile posibile. Suedia și Norvegia au anunțat însă că mențin suspendarea vaccinării.

 

Italia a anunțat că reia de vineri vaccinarea cu AstraZeneca.

„Guvernul italian primeşte cu satisfacţie declaraţiile EMA. Administrarea vaccinului de la AstraZeneca se va relua de mâine”, a transmis Mario Draghi joi seară, într-un scurt comunicat.

Și Franța a anunțat reluarea vaccinării cu AstraZeneca de vineri, 19 martie. Premierul Jean Castex a precizat joia seară că i se va administra chiar acest ser. 

Portugalia a anunțat că va relua vaccinarea cu AstraZeneca de luni, 23 martie.

Agenția Europeană a Medicamentului a decis: Vaccinul AstraZeneca este SIGUR și EFICIENT

De asemenea, și Lituania, Letonia și Slovenia au anunțat joi că reiau vaccinarea cu AstraZeneca, de vineri, potrivit autorităților sanitare din aceste țări.

Și Cipru a anunțat că va relua vaccinările cu AstraZeneca de la începutul săptămânii viitoare. Cipru a sistat vaccinările cu acest produs pe 15 martie, la începutul săptămânii, în așteptarea analizei EMA.

Spania a anunțat că va reevalua reluarea vaccinării cu AstraZeneca după decizia Agenției Europene a Medicamentului. Guvernul spaniol a convocat joi seară o întrunire urgentă a Consiliului interregional pentru epidemia de COVID-19 pentru a evalua posibila reluare a imunizărilor cu serul de la AstraZeneca, după ce Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat, în cursul după-amiezii, că este vorba despre un vaccin „sigur şi eficace”, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Spania se numără printre ţările care au suspendat administrarea acestui vaccin din cauza raportării unor cazuri suspecte de tromboză. Spania anunțase că suspendă pentru 15 zile vaccinarea.

Suedia, în schimb, a anunțat că vaccinarea cu AstraZeneca rămâne deocamdată suspendată, potrivit deciziei Agenției sanitare.

Și Norvegia a anunțat joi că mai așteaptă înainte de o posibilă reluare a vaccinării cu AstraZeneca, precizând că va lua o decizie abia la sfârșitul următoarei săptămâni, deci după aproape 15 zile.

Germania a anunțat, prin ministrul Sănătății, Jens Spahn, că vineri va relua vaccianrea cu AstraZeneca, potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung. Spahn a atras atenția însă că reluarea procesului trebuie să fie însoțită de avertismentele pentru oameni în legătură cu posibilele riscuri. Germania anunțase joi, înainte de decizia EMA, că păstrează suspendată vaccinarea cu AstraZeneca pe baza recomandărilor Institutului Ehrlich, agenția de reglementare în domeniul vaccinurilor, din cauza episoadelor accidentale de coagulare și tromboze. 

Reamintim că luni, 15 martie, numărul țărilor care au anunțat suspendarea totală sau parțială a vaccinării cu AstraZeneca ajunsese la 22. 

Franța, Germania, Italia, Irlanda, Olanda, Portugalia, Slovenia, Letonia, Lituania, Danemarca, Cipru, Bulgaria, Spania, Suedia, Islanda și Norvegia au anunțat la începutul acestei săptămâni că au suspendat total vaccinarea cu AstraZeneca. 

Suspendări pe bandă rulantă la vaccinarea cu AstraZeneca! Germania, Franța, Italia, Spania, Portugalia anunță oprirea administrării vaccinului

Austria, Estonia, Luxemburg anunțaseră că au oprit câte un lot de la vaccinarea cu AstraZeneca. 

Pe de altă parte, Marea Britanie, Canada sau Australia au anunțat că nu vor întrerupe vaccinarea pentru că vaccinul nu ridică probleme.