MENIU

Tot ce trebuie să ştii despre Pâinea Ezekiel, sau pâinea lui Dumnezeu

Tot ce trebuie să ştii despre Pâinea Ezekiel, sau pâinea lui Dumnezeu - Foto: ziaruldesanatate.ro

Fiecare civilizație a avut propria formă de pâine, iar astăzi, datorită globalizării, avem acces la naanul indian, la baghetele franțuzești și la lipiile din Orientul Mijlociu.

O parte din reputația proastă a pâinii de astăzi provine din gradele diferite de dificultate în digestia boabelor conținute. Totodată, în multe țări occidentale, culturile de grâu au fost modificate genetic, devenind astfel mai profitabile, dar și mai puțin sănătoase. Prin prelucrarea făinii, sunt distruși și nutrienții, cum ar fi vitamina E și fibrele, iar la sfârșitul zilei rămânem cu prea mulți carbohidrați simpli, fără o valoare nutrițională reală.
 
Pâinea Ezekiel sau pâinea biblică este pâinea realizată conform versetului de la Iezechiel 4, 9: „Ia-ți grâu și orz, bob și linte, mei și alac (specie de grâu foarte rezistentă, cu un singur bob în spic, ce se cultivă în regiunile muntoase), toarnă-le într-un vas și-ți fă din ele atâtea pâini, câte zile ai să șezi culcat pe partea stângă; că trei sute nouăzeci de zile ai să mănânci din ele“.

Se crede că rețeta biblică de pâine a fost menită să ajute pe oameni să supraviețuiască foametei în timpul asediilor viitoare. Anumite cereale, cum ar fi orzul și meiul, au fost considerate de-a lungul istoriei un fel de mâncare a omului sărac. Aceste boabe pot rezista perioadelor de secetă sau îngheț, iar atunci când sunt germinate și combinate cu alte boabe, devin o sursă de proteine complete, excelente pentru hrana populației.

Citeşte continuarea pe ziaruldesanatate.ro.