MENIU

Tot ce trebuie să ştii despre "ciuma" mileniului trei. Extrem de contagioasă, ucide pe bandă rulantă

Tot ce trebuie să ştii despre "ciuma" mileniului trei. Extrem de contagioasă, ucide pe bandă rulantă

In ultimii ani, lumea medicala e surprinsa sa constate, chiar in tari civilizate cum sunt Franta sau Germania, o revenire spectaculoasa a tuberculozei, boala responsabila inca pentru decesul a 2 milioane de persoane anual, la nivel mondial.

Intrucat Romania este, din pacate, tara cu cele mai multe cazuri de tuberculoza din Europa, va propunem, in randurile de mai jos, "cartea de vizita" a acestei boli.

Ce este tuberculoza?

Tuberculoza este o infectie cauzata de o bacterie de talie redusa, foarte rezistenta la acizi si alcool, numita Mycobacterium Tuberculosis sau Bacilul Koch, dupa numele celui care l-a evidentiat. Alti doi agenti sunt bacteriile Mycobacterium Africanum (frecventa in zona Africii de Vest si Centrala) si Mycobacterium Bovis, agent al tuberculozei bovine, care poate infecta alte animale si, pe calea consumului de lapte si carne, chiar omul.
Infectia se localizeaza cel mai adesea in plaman, dar poate fi diseminata prin sistemul circulator si se poate instala ulterior la oase, aparatul urinar, aparatul genital, meninge, ganglionii limfatici, rinichi si tubul digestiv, distrugand tesuturile acestor organe, prin crearea unor cavitati purulente.

Cum se transmite?

Bacilul Koch se transmite cu mare usurinta pe cale aeriana. Cand un bolnav de tuberculoza tuseste sau stranuta, elibereaza in jur stropi foarte mici de expectoratii, saliva sau mucus nazal, invizibili cu ochiul liber, dar incarcati de bacili, care pot patrunde, prin respiratie, in plamanii altei persoane. Se estimeaza ca in lume are loc la fiecare secunda o noua infectare cu bacilul tuberculozei. O treime din populatia actuala poarta in organism acest germen, dar doar 5-10% dintre persoanele infectate dezvolta boala si devin contagioase de-a lungul existentei lor.

Bacilul Koch este o bacterie extrem de rezistenta in timp, ce poate fi, de exemplu, evidentiata pe paginile unei carti si la trei luni dupa ce bolnavul a terminat cartea. Riscul de a contracta boala e foarte mare in incaperile aglomerate, la petreceri, in metrou, tramvai, prin sarut, atunci cand persoane necunoscute beau din acelasi pahar sau fumeaza din aceeasi tigara. In cele mai multe cazuri insa infectarea se face pur si simplu pe calea aerului, respirand acelasi aer ca cei contagiosi.

Cum o recunoastem?

Arareori boala da semne clare de instalare, scrie formula-as.ro. Cel mai adesea organismul nu reactioneaza extern decat cu semne minore: stare de oboseala, de epuizare, lipsa poftei de mancare, slabitul aparent fara motiv, tuse, stare subfebrila (sub 38 de grade), simptome discrete ce pot fi confundate si cu semne ale altor boli si care fac dificila depistarea bolii in stadiul primar. In stadiu avansat, persoana infectata incepe sa sufere de transpiratii nocturne, febra ridicata si tuse cu hemoptizie (expectoratii cu sange). In tesutul plamanilor se dezvolta focare de infectie de diverse dimensiuni, incepand de la cele foarte mici si raspandite uniform, pana la cele mari, cavernoase, ce pot declansa hemoragii.

Mai multe articole despre:
tuberculoză