MENIU

TOT ce trebuie să știi de vaccinurile ANTICORONAVIRUS. Cum ne dăm seama dacă serurile sunt sigure pentru sănătatea noastră

Tot ce trebuie sa stii despre vaccinurile anti-COVID/sursa foto: Profi Media

Mai multe țări au oprit imunizarea cu vaccinul produs de compania farmaceutică AstraZeneca, după ce au fost raportate un număr mic de cazuri ce au dezvoltat cheaguri de sânge după vaccinare. Experții în domeniu spun că nu există nicio dovadă care să coreleze inocularea cu AstraZeneca de aceste reacții. Mergând și mai departe, vom răspunde în acest material la toate întrebările legate de procesul de vaccinare, indiferent că e vorba de Pfizer, Moderna sau AstraZeneca.

Ce a determinat criza blocării vaccinurilor de la AstraZeneca

Au fost raportate 15 cazuri de tromboză venoasă profundă (formarea unui cheag de sânge în venă) și 22 de cazuri de embolism pulmonar (un cheag de sânge care a pătruns la nivelul plămânilor) la vaccinarea cu AstraZenenca, la nivel global. Cu toate acestea, milioane de oameni s-au vaccinat cu serul suedezo-britanic la nivelul UE și al Marii Britanii fără a trece prin problemele raportate mai sus.

AstraZeneca, într-un comunicat oficial, a afirmat că nu există nicio dovadă concludentă care să lege inocularea cu acest ser de formarea cheagurilor de sânge. Poziția companiei farmaceutice este susținută și de Organizația Mondială a Sănătății, dar și de organisme de reglementare de la nivelul Uniunii Europene și Marii Britanii.

Olanda, Irlanda, Danemarca, Norvegia, Bulgaria și Islanda sunt printre țările care au decis să pună pe pauză procesul de vaccinare cu AstraZeneca. Conform BBC, este o măsură de precauție pe care statele și-o iau până la apariția unor alte studii care să nege și mai apăsat faptul că inocularea nu are legătură cu formarea cheagurilor de sânge.

Cum ne dăm seama că un vaccin e sigur

Testele de siguranță pentru orice vaccin dezvoltat demarează în laborator. Cercetările se fac celule și animale. Acești pași sunt premergători studiilor efectuate în cazul omului. Lucrurile se desfășoară cu pași mici, iar trecerea la etapa următoare a procesului nu se întâmplă dacă apar semne de întrebare importante în legătură cu siguranța aplicării serului. Dacă informațiile provenite din testele de laborator sunt bune, oamenii de știință vor trece la următoarea fază, și anume testarea pe voluntar

În cazul serului de la Pfizer/BioNTech a fost vorba de 40.000 de voluntari. Acesta a fost de altfel și primul aprobat la nivelul Marii Britanii. Jumătate din cei care participă la studiu primesc serul respectiv, iar cealaltă jumătate o injecție cu efect de placebo. Voluntarii și oamenii de știință nu vor fi informați dacă sunt în grupa vaccinului sau în cea placebo, pentru ca procesul să nu devină părtinitor.

Toate datele și informațiile descoperite în timpul procesului vor fi verificate în mod independent. Deși procesul de realizare pentru vaccinul anti-COVID s-a desfășurat cu o viteză amețitoare, niciun pas din cei menționați anterior nu a fost sărit sau tratat cu superficialitate.

Ce efecte adverse poate să dea vaccinul anti-SARS-COV-2

E foarte important de clarificat faptul că vaccinurile nu ne îmbolnăvesc. În contrapartidă, serurile învață sistemul imunitar al organismului să recunoască și să lupte cu infecția pentru care au fost concepute. Reacțiile adverse mai dure nu reprezintă semne de boală, ci modul în care fiecare organism reacționează la vaccin.

Aproximativ 10% din cei care se inoculează cu serul anti-COVID trece prin reacții adverse precum oboseală, inflamările musculare sau chiar frisoane sau stări febrile.

Ce conțin vaccinurile anti-COVID

Serurile de la Pfizer și Moderna conțin fragmente de informație genetică pentru a determina un răspuns imunitar. Ele se numesc și vaccinuri ARN mesager. Aceste vaccinuri nu modifică organismul la nviel celular, oferind în schimb instrucțiuni pentru construirea imunității în fața coronavirusului.

Spre deosebire de Pfizer și Moderna, vaccinul produs de AstraZeneca folosește un virus inofensiv modificat genetic. Astfel, serul ajunge să fie asemănător cu SARS-COV-2. Vaccinurile conțin adesea și alte ingrediente, precum aluminiul, care dau stabilitate serului și îl fac mult mai eficient.

Vaccin Moderna, sursa foto: Profi Media

Toate ingredientele care compun un vaccin sunt publicate, informația fiind accesibilă oricui. De asemenea, răspunsul alergic este rar în cazul vaccinurilor. Este important de precizat și faptul că nici AstraZeneca, nici Pfizer și nici Moderna nu conțin ingrediente provenind de la animale. Conform British Islamic Medical Association, vaccinurile pot conține alcool în cantități neglijabile , nu mai mari decât cele conținute în pâine de exemplu.

Vaccinarea după trecerea prin boala COVID-19

Se pot vaccina și cei care au avut coronavirus. Motivul este acela că anticorpii dezvoltați în urma bolii nu durează întotdeauna pentru perioade extrem de lungi, iar imunizarea cu vaccinul va genera o protecție sporită. Cei care trec prin boală nu pot primi chiar atunci vaccinul, inocularea lor făcându-se la momentul în care aceștia își revin complet.

Mai multe articole despre:
vaccin anti-coronavirus astrazeneca moderna pfizer