MENIU

Torţionarul Vişinescu, 20 de ani de închisoare şi degradarea militară

<p>Torţionarul Alexandru Vişinescu află miercuri dacă &icirc;şi va petrece următorii ani &icirc;n spatele gratiilor</p>

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti (CAB) au decis ca torţionarul Alexandru Vişinescu, acuzat de crime împotriva umanităţii să fie condamnat la 20 de ani de închisoare cu executare. Judecătorii au admis şi cererea pentru degradare militară.  

Decizia CAB nu este definitivă şi poate fi contestată de ambele părţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

Termenul de astăzi a fost unul de lungă durată, mai multe rude ale torţionarului fiind chemate să dea declaraţii.

La ultimul termen, procurorii au cerut, iniţial, detenţie pe viaţă pentru Alexandru Vişinescu, însă judecătorii au susţinut că, având în vedere vârsta înaintată a torţionarului, peste 65 de ani, nu poate fi acceptată propunerea.

Procurorii au cerut, atunci, măcar 25 de ani.

"Este important faptul că prin acestă hotărâre se constată triumful moral al victimelor lui Vişinescu, de la Râmnicu Sărat. Astăzi au câştigat victimele din penitenciarul condus de torţionar, nu el! Vişinescu nu pare, totuşi, să conştientizeze că a fost rău ce a făcut. Am cerut instanţei, pe partea civilă, despăgubiri de 150.000 de euro, bani pe care vrem să-i folosim pentru cinstirea memoriilor celor care au fost închişi în Penitenciarul Râmnicu Sărat", a declarat la ieşirea din clădirea CAB Anca Cernea, ruda uneia dintre victimele lui Alexandru Vişinescu.

Vişinescu este acuzat de crime împotriva umanităţii. Oamenii legii susţin că, sub comanda sa, 12 deţinuţi de la Penitenciarul Râmnicu Sărat şi-au pierdut viaţa, iar alţii au fost supuşi la rele tratamente.

Alexandru Vişinescu beneficia de o pensie de militar de 6.000 de lei. În momentul în care magistraţii au pus sechestru pe o treime din ea, acesta a rămas cu 3.200 de lei, sumă ce se va micşora considerabil dacă se menţine decizia instanţei de degradare militară.

Anchetatorii au arătat că torţionarul îi înfometa pe deţinuţi, dar şi că nu le dădea voie să discute între ei, fapt pentru care unii dintre aceştia începuseră să vorbească cu gândacii. Mai mult, aceştia erau ţinuţi în picioare pentru foarte mult timp, nu primeau tratament medical, iar celulele nu erau încălzite pe timp de iarnă. Oamenii legii mai spun că aceştia ajungeau să ştie cum era vremea afară în funcţie de gândacii care intrau la ei în celule. Parchetul instanţei supreme arată că acest regim impus de inculpat a urmărit exterminarea fizică a persoanelor încarcerate în Penitenciarul Comunist de la Rîmnicul Sărat.

Alexandru Vişinescu s-a prezentat marţi, 14 iulie, la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) într-un nou termen în dosarul în care acesta este acuzat de crime împotriva umanităţii. Procurorii au cerut în cazul torţionarului închisoare pe viaţă.