MENIU

Topul țărilor cu cei mai mulți bețivi în 2024. România se află în top 10, iar vecinii de la Est sunt pe podium

Topul țărilor cu cei mai mulți bețivi în 2024

După compilarea mai multor studii și rapoarte, site-urile de specialitate au publicat clasamentul mondial al țărilor unde se consumă cel mai mult alcool, iar rezultatele sunt necruțătoare: Țara noastră se află printre cele unde alcoolul este consumat în cantități mari, ocupând un loc „respectabil” în top 10. Dar, surprinzător pentru mulți, vecinii noștri de la Est au reușit să se poziționeze chiar pe podium, ocupând locul doi în clasament.

Ratele consumului de alcool pot dezvălui modele socio-economice și culturale demne de remarcat și au implicații semnificative pentru sănătatea publică. Înțelegerea acestor tendințe de consum și a impactului lor este esențială pentru serviciile naționale de asistență medicală, industriile de băuturi alcoolice, factorii de decizie politică și oricine caută să obțină o perspectivă mai cuprinzătoare asupra obiceiurilor globale de consum.

Conform datelor recente, este evident că ratele de consum variază considerabil între națiuni. De exemplu, consumul de alcool pe cap de locuitor al Statelor Unite în litri în 2022 a fost de 9,97 l, ceea ce, deși considerabil, este substanțial mai mic decât cel al altor țări.

Principalele constatări din date:

Letonia conduce la nivel mondial în ceea ce privește consumul de alcool pe cap de locuitor cu 13,19 L, urmată îndeaproape de Moldova (12,85 L), Germania (12,79 L) și Lituania (12,78 L).
În comparație cu aceste țări, Statele Unite se clasează mai jos, cu un consum de alcool pe cap de locuitor de 9,97 L.

Top 10 țări cu cei mai mulți bețivi

Letonia - 13,19 L
Moldova - 12,85L
Germania - 12,79 L
Lituania - 12,78 L
Irlanda - 12,75 L
Spania - 12,67 L
Uganda - 12,48 L
Bulgaria - 12,46 L
Luxemburg - 12.45L
România - 12.3

La celălalt capăt al spectrului, țări precum Afganistan și Libia prezintă rate excepțional de scăzute de consum de alcool, la doar 0,01 L și, respectiv, 0,03 L, probabil influențate de credințele religioase predominante și de restricțiile legale aferente din cadrul acestor societăți.

Taxa pe kilometraj, noua găselniță a „salvatorilor planetei” de a mai scoate bani în plus de la șoferi

Națiunile europene raportează în general rate mai mari de consum de alcool, țări precum Irlanda (12,75 L), Spania (12,67 L) și România (12,34 L) prezentând cifre semnificative. Acest lucru ar putea fi atribuit unor factori culturali, cum ar fi normele și practicile tradiționale de consum, spun cercetătorii.
Consumul de alcool pare să fie mult mai scăzut în multe țări asiatice, cum ar fi Indonezia (0,22 L) și Pakistan (0,31 L), unde convingerile culturale și religioase descurajează adesea consumul de alcool.

Cele zece țări cu cel mai mic consum de alcool pe cap de locuitor sunt Afganistan, Libia, Yemen, Egipt, Siria, Bhutan, Indonezia, Pakistan, Djibouti și Irak. Cel mai mic consum de alcool pe cap de locuitor se observă în Afganistan, unde consumul mediu este de doar 0,01 litri pe persoană. După Afganistan sunt Libia și Yemen, ambele au un consum mediu de alcool de 0,03 litri de persoană.

Egiptul înregistrează un consum ceva mai mare, la 0,14 litri pe cap de locuitor, în timp ce consumul mediu al Siriei este de 0,19 litri pe cap de locuitor. Bhutan și Indonezia raportează niveluri la fel de scăzute, cu rate de consum de 0,21 litri și, respectiv, 0,22 litri pe cap de locuitor.

Cele zece țări cu cel mai mic consum de alcool pe cap de locuitor sunt:

Afganistan - 0,01 L
Libia - 0,03 L
Yemen - 0,03 L
Egipt - 0,14 L
Siria - 0,19 L
Bhutan - 0,21 L
Indonezia - 0,22 L
Pakistan - 0,31 L
Djibouti - 0,36 L
Irak - 0,37 L

Nemții au ajuns să bea cafea pe datorie: "Pensiile sunt o bătaie de joc, toate s-au scumpit" - dezvăluirile unei românce din Germania

Mai multe articole despre:
betive betivi alcool consum de alcool