MENIU

Alimente expirate, la un pas să ajungă pe masa de Paşte a românilor

Pericolul de pe masa de Paşte

Inspectorii alimentari au confiscat tone de produse alimentare specifice Sărbătorilor Pascale, scrie Agerpres.

Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au amendat cu 282.570 lei comercianţi din domeniul producerii, prelucrării, depozitării, transportului şi comercializării cărnii de miel, ouălor şi alte produse alimentare specifice Sărbătorilor Pascale, în urma controalelor desfăşurate în perioada 30 martie - 3 aprilie, potrivit unui comunicat al instituţiei.

'Din centralizarea datelor furnizate de către Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, rezultă că, în intervalul 30.03.2015 - 03.04.2015, s-au efectuat 2.186 controale, fiind acordate 187 avertismente, 237 amenzi în cuantum de 282.570 lei, două Ordonanţe de suspendare a activităţii, precum şi cinci Ordonanţe de interzicere a activităţii', menţionează ANSVSA.

De asemenea, Autoritatea precizează că, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, prin intermediul structurilor de control de la nivel naţional, a realizat controale oficiale în domeniul producerii, prelucrării, depozitării, transportului şi comercializării peştelui şi produselor din pescuit.

Cele mai multe unităţi verificate au fost în Bucureşti - respectiv 206 unităţi, iar valoarea sancţiunilor a fost de 23.240 lei pentru neîntreţinerea igienică a spaţiilor, vestiar neigienizat, lipsă înregistrare activitate. În acelaşi timp, cele mai puţine unităţi verificate au fost consemnate în judeţul Iaşi (12), iar valoarea sancţiunilor s-a situat la 45.000 de lei pentru produse cu termen de valabilitate expirat.

De asemenea, în urma controalelor efectuate, au fost confiscate, în vederea distrugerii, 871 kg de peşte şi produse din peşte, 437,32 kg produse lactate, 982,24 kg de carne şi preparate din carne, 3.321 bucăţi ouă şi 41,9 kg produse de patiserie, produse improprii consumului.

Controalele ANSVSA cu tematică specifică Sărbătorilor Pascale vor continua până la data de 12 aprilie 2015.