MENIU

Tolontan, noi dovezi în cazul Vitalaire, compania care înşela bolnavii dependenţi de oxigen

 Cătălin Tolontan a venit cu o nouă investigaţie care zguduie sistemul de sănătate. Mii de bătrâni dependenți de oxigen sunt executați silit de Air Liquide Vitalaire, filiala din România a liderului mondial de aparate de aer. Un insider a oferit ziarului numeroase facturi contrafăcute. Reprezentanții firmei se declară ”șocați” și spun că ”vom verifica”. La doar o zi de la publicarea investigaţiei, Tribunalul Iaşi a deschis un dosar penal pentru evaziune fiscală, iar marţi, Cătălin Tolontan a venit cu noi dovezi. Directorul Directorul CAS București a dezvăluit că "Vitalaire a fost controlata in 2011 si 2013, dar nu s-au gasit nereguli". 

SC Air Liquide Vitalaire România SRL, după numele complet al firmei, este bine cunoscută în lumea medicală. Dar e aproape neștiută în spațiul public. Pentru că, deși numeroși pacienți au reclamat ani de zile la autoritățile medicale și la Protecția Consumatorului, ei au fost ignorați. Astfel s-a asigurat discreția afacerii. Ei vând sau închiriază aparate de oxigen pentru pacienții cu astm, cancer, silicoză, boli severe de plămâni, apnee.

”Ne adresăm bolnavilor cu suferințe foarte grave. Pentru clienții noștri, oxigenul este de neînlocuit. Speranța de viață a scăzut la câteva luni acum, dar asta din cauza Casei de Sănătate”, spune directorul general al firmei Lucian Bentu, într-o lungă discuție cu jurnaliștii Gazetei. Au sediul în Iași și contracte cu toate Casele Județene de Sănătate.

”Avem înțelegeri cu 42 de Case de Sănătate. Și mă puteți cita: da, îi acționăm pe pacienții datori în judecată, dar din cauza celor de la CAS!”, spune avocatul firmei, Dragoș Bobu, care îl însoțește la interviu pe directorul Bentu.

Corporația cu sediul în Franța atinge, în toată lumea, vânzări de 16,4 miliarde de euro în 2015, o sumă egală cu 10% din Produsul Intern Brut al României! 80 de țări se află pe harta afacerilor globale ale Air Liquide Vitalaire Majoritatea business-ului Air Liquide e în industrie, însă dispozitivele din sănătate, grupate în brandul Vitalaire, cresc vertiginos.

”Noi nu prea apărem în media. Este prima oară când dau un interviu”, spune directorul Bentu.ţ

Oamenii din interior spun că anonimatul are un scop calculat la rece. ”Noi, reprezentanța Air Liquide Vitalaire din România, ne-am transformat, în tăcere, într-o afacere bazată pe executarea silită a oamenilor amărâți, neștiutori și, de multe ori, muribunzi!”

Fost coordonator al Vitalaire, sursă a Gazetei După o lungă perioadă în care a lucrat cot la cot cu ceilalți la coordonarea a ceea ce el numește ”un sistem de fraudare a oamenilor fără apărare prin întocmirea de documente false”, un angajat important al Vitalaire decide să vorbească.

 Mai multe pe tolo.ro