MENIU

Toader: Numirile precedente la DNA, pe baza unei înţelegeri politice. Vă asigur că acum nu va fi aşa

Nimeni nu vrea să fie şef la DNA. Astăzi este ultima zi în care pot fi depuse candidaturile

Nu vrea nimeni să fie șef la DNA. În aproape două săptămâni, niciun procuror nu și-a depus candidatura pentru a ocupa locul lăsat liber de Laura Codruța Kovesi. Azi este ultima zi în care pot fi depuse dosarele eventualilor doritori. 

UPDATE: Ministrul Justiției se așteaptă ca astăzi să apară măcar un aspirant la locul lăsat liber de Laura Codruța Kovesi.

"Numirile precedente au fost făcute uneori, şi folosesc o formulă severă, pe baza unei înţelegeri politice. Să nu zic un troc politic. Gândiţi-vă la ultima numire la DNA nu a fost procedură, nu a fost concurenţă. Cred că unii dintre procurori au această părere că numirea se va face ca în precedent pe baza unor înţelegeri. Vă asigur că nu va fi aşa ceva. Cine vrea să devină şef la DNA sunt convins că ştiu foarte bine realitatea de acolo. Îşi dau seama cât de multă muncă este necesară pentru a repune DNA în parametrii constituţionali. Acestea sunt, după părerea mea, motivele pridenţei, rezervei în înscrierea pentru competiţia de a deveni procuror-şef la DNA. Mai avem totuşi ziua de astăzi când, după părerea mea, vom avea candidaţi", a spus Tudorel Toader, luni dimineaţă.

De două săptămâni, ministrul Justiției așteaptă candidați pentru șefia Direcției Naționale Anticorupție. 

Deși era așteptată o competiție acerbă, până acum, nimeni nu s-a arătat interesat. Ministrul Justiției a declarat, pentru Realitatea TV, că se așteaptă să apară unul sau mai mulți doritori în ultima zi. 

Tudorel Toader a anunțat că va afișa lista candidaților marți. Apoi, pe parcursul săptămânii îi va chema pe aceștia la interviu. 30 iulie este data la care vom afla pe cine propune ministrul pentru șefia parchetului anticorupție.

Dacă nu se înscrie nimeni, procedura va fi reluată. Același lucru se va întâmpla și dacă ministrul nu va fi de acord cu niciun candidat. Un potențial aspirant la funcție ar putea fi fosta consilieră a lui Kovesi, Anca Jurma. Acum, ea este șefa interimară a DNA. 

Jurma nu a anunțat, până acum, dacă intenționează să candideze pentru mandatul de trei ani.

În paralel, Laura Codruța Kovesi riscă să primească o nouă lovitură, după revocare. Procurorii din Consiliul Magistraturii decid, în 25 iulie, dacă o sancționează pentru că a refuzat să meargă la audieri în Parlament. Fosta șefă a DNA a fost chemată în repetate rânduri la Comisia de Anchetă pentru alegerile prezidențiale din 2009. Ea le-a transmis aleșilor că nu are informații care să îi ajute în investigație. Sancțiunea în cazul lui Kovesi poate ajunge până la excluderea din magistratură. 

Mai multe articole despre:
DNA candidatură şef tudorel toader