MENIU

Tinerii de geniu ai României: "Generaţia care ARE POTENŢIALUL SĂ SCOATĂ TOTUL LA LUMINĂ"

Tinerii de geniu ai României
<p>Tinerii de geniu ai Rom&acirc;niei</p>

Vacanţa e aproape la final, şi pentru cei mai mulţi elevi sau studenţi, ea a însemnat distracţie prin cluburi sau drumeţii la munte, cu prietenii. Pentru tinerii de geniu ai României, care învaţă la marile universităţi din străinătate, vacanţa a fost exact pe dos: aglomerată cu studiu şi exerciţiu, alături de antrenori. E vorba despre olimpicii români, admişi deja la zeci de universităţi prestigioase din lume.

Tinerii de geniu ai României, care studiază la marile universităţi ale lumii, demonstrează însă că prin muncă asiduă şi studiu neîncetat, se pot încununa cu laurii succesului.

"Avem de-a face cu o generatie strălucită, care vine din urma si care ARE POTENTIALUL SA SCOATA TOTUL LA LUMINA, ei sunt tot ce-a produs mai bun acest popor pana acuma", a spus profesorul Florin Colceag.

O generaţie alungată din propria ţară de neajunsurile şi beţele în roate puse de sistemul românesc în calea educării lor. Florin Colceag, matematicianul care a antrenat mii de tineri români pentru a performa la marile şcoli din străinătate, ştie cât greu le este să răzbească dincolo de graniţe.

"Copiii astia au avut perioade groaznic de grele in strainatate. Au mancat un iaurt pe zi pentru ca bursa era extrem de mica, dar au avut vointa, erau de o darzenie incredibila, sunt alt soi", a mai spus antrenorul de genii.

Pentru aceşti tineri ştiinţa de carte reprezintă ţelul suprem, aşa că au făcut orice a fost nevoie ca să performeze.

Dragoş Preda a studiat ştiinţele politice la Sorbona, apoi economia la Şcoala Naţională de profil din Franţa şi a obţinut şi un master în economie. Fie la şcoală, fie în vacanţă, aproape tot timpul îl dedică studiului.

Un alt tânăr de geniu pentru care vacanţa reprezintă un prilej de a acumula noi cunoştinţe este Denis Turcu, multiplu medaliat la olimpiadele de fizică şi astronomie. Deşi este încă la şcoală, în clasa a XII-a, el predă cot la cot cu ceilalţi profesori.

În acest an va pleca însă din ţară. Deja două mari universităţi din Marea Britanie şi Statele Unite se bat pentru a-l recruta, în timp ce statul român nu îl vede decât ca pe un nume pe-o hârtie.

Miercuri, la Palatul Parlamentului, va fi organizată Gala Studenţilor Români din Străinătate, la care sunt aşteptaţi peste 1.000 de tineri şi care îi va premia pe cei cu rezultate excepţionale.