MENIU

Tinerii britanici au încercat să facă munca imigranților, pe câmp. Rezultatul: eșec total - VIDEO

Culturile din Marea Britanie putrezesc pe camp dupa ce, in urma referendumului pentru Brexit, lucratorii agricoli din UE au incetat sa mai vina aici, se arata intr-un material realizat de BBC. O echipa de tineri britanici a acceptat sa preia locurile de munca alta data ocupate de romani si bulgari. Nu a mers bine.

Britanicii, cu varste intre 18 si 23 de ani, au lucrat pentru o companie din Cornwall. Cand au vazut in ce conditii se lucreaza, britanicii nu prea au mai avut chef de glume. Tinerii aveau o norma de 10.000 de salate culese pe zi. Dupa doar o ora de munca, se plangeau ca inghetasera si isi doreau ca imigrantii sa vina sa ii inlocuiasca. In patru ore, spune patronul fermei, lucratorii romani strangeau de zece ori mai mult decat tinerii britanici.

Toti cei care au fost intrebati daca ar face in continuare asa ceva pentru a trai au raspuns ca „niciodata”. Fermierii britanici au fost obligati sa lase mii de kilograme de legume sa putrezeasca pe camp, din cauza scaderii numarului de lucratori agricoli din Uniunea Europeana, scrie The Independent. James Orr, a carui ferma din afara St. Andrews produce cartofi, morcovi, broccoli si conopida, a declarat ca ferma numarul de lucratori a scazut cu 15% intre lunile august si noiembrie 2017, scrie BZI.ro.

„Pur si simplu nu am putut recolta totul si, ca rezultat, am lasat produsele pe teren sa putrezeasca”, a declarat el pentru ziarul Sunday Herald din Scotia, citat de The Independent.

Ferma lui Orr furnizeaza peste 1.000 de tone de legume si a estimat ca a pierdut in cateva luni intre 30.000 si 50.000 de lire. Industria agricola din Marea Britanie este puternic dependenta de lucratorii din UE, in special de cei din Europa de est. Rata somajului scazuta din Marea Britanie si caracterul sezonier al muncii ingreuneaza insa atragerea lucratorilor. Iar scaderea valorii lirei sterline fata de euro de la votul lui Brexit inseamna ca Marea Britanie a devenit mai putin atractiva pentru lucratorii sezonieri din Romania si Bulgaria.

Mai multe articole despre:
Marea Britanie agricultură imigranţi Brexit