MENIU

CE urmărește "cu mare îngrijorare" discuțiile privind o OUG pentru revizuirea sentințelor definitive

CE urmărește "cu mare îngrijorare" discuțiile privind o OUG pentru revizuirea sentințelor definitive

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, atrage atenția asupra faptului că urmărește "cu mare îngrijorare" discuțiile din România privind o posibilă ordonanță de urgență care să permită revizuirea sentințelor definitive pronunțate de completurile de 5 judecători ale Înaltei Curți de Casație și Justiție și recomandă guvernului de la București să revină urgent asupra modificărilor aduse legislației din justiție.

Afirmațiile au fost făcute de Timmermans într-un răspuns către Parlamentul European, la o întrebare pusă pe această temă de copreședinta grupului Verzilor, Ska Keller.

"Comisia urmărește cu mare îngrijorarea evoluțiile privind statul de drept din România, inclusiv discuțiile referitoare la o posibilă ordonanță de urgență care să dea posibilitatea celor condamnați definitiv să conteste sentințele în urma deciziei Curții Constituționale care a vizat completurile de 5 judecători ale Înaltei Curți de Casație și Justiție (7 noiembrie 2018). Comisia a atras atenția în repetate rânduri și la toate nivelurile asupra faptului că România trebuie să readucă urgent procesul de reformă (în justiție – n. red.) pe calea cea bună. Acest lucru înseamnă să facă progrese, nu regrese și să se abțină de la orice măsură care ar anula realizările obținute în ultimii ani. Pentru a obține acest lucru, cel mai bun punct de plecare rămâne abordarea trasată de Comisie în ultimul raport MCV din noiembrie 2018, să fie stopate modificările, iar procesul să fie reluat de la capăt pe baza unor consultări veritabile și a expertizei oferite de instituțiile internaționale. Comisia își reafirmă hotărârea de a folosi toate instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a promova și a pune în aplicare respectul pentru valorile europene de bază, prevăzute în articolul 2 al Tratatului Uniunii Europene, inclusiv statul de drept, în toate statele membre", spune Frans Timmermans, citat de g4media.ro.

Ska Keller a transmis CE o scrisoare în care arată că Guvernul român intenționează să adopte o ordonanță de urgență care va permite revizuirea sențintelor definitive pronunțate în cazurile de corupție.

"Curtea Constituțională a României a constatat, pe 7 noiembrie 2018, că Înalta Curte de Casație și Justiție a încălcat competențele autorității legislative prin faptul că nu a organizat o tragere la sorți a tuturor judecătorilor din completurile de 5. Decizia prevede că se aplică doar de la data publicării și doar cazurilor aflate în curs de judecată. Potrivit declarațiilor făcute de ministrul Justiției și de premierul României, intenția este de a fi adoptată o ordonanță de urgență pentru a permite infractorilor de rang înalt să beneficieze retroactiv de decizia Curții Constituționale", se arată în scrisoarea transmisă de Ska Keller Comisiei Europene, notează ziare.com.

Ea a avertizat că măsura încalcă statul de drept, pentru că ar avea efecte retroactive, un lucru interzis, dar și pentru că s-ar aplica doar ICCJ, singura instanță competentă să judece dosarele demnitarilor.

În aceste condiții, europarlamentarul german Ska Keller a întrebat Comisia Europeană ce măsuri va lua pentru a apăra statul de drept din România și dacă intentionează să activeze planul de acțiune privind statul de drept pentru a evalua situația din România.

Mai multe articole despre:
Frans Timmermans Ska Keller