MENIU

Ţi-ai vândut maşina, dar primeşti în continuare amenzi? Iată ce trebuie să faci

Masina trebuie să fie economică

Dacă aţi vândut un autoturism şi primiţi în continuare amenzi pentru că noul proprietar nu a solicitat efectuarea transmiterii dreptului de proprietate trebuie să faceţi câteva demersuri. 

Potrivit Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor dacă aţi vândut un autoturism trebuie să depună o menţiune de înstrăinare.

Aşadar, în conformitate cu prevederile legale, noul proprietar este obligat să solicite autorităţii competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, în termen de 30 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului, aceasta ducând în mod automat la radierea vehiculului de la vechiul proprietar. 

Vechiul proprietar poate solicita autorităţii competente (cea care a efectuat operaţiunea de înmatriculare / transcriere a vehiculului) efectuarea în evidenţă a mențiunii de înstrăinare, însă autorităţile precizează că efectuarea acestei menţiuni nu presupune şi radierea vehiculului respectiv din proprietatea vânzătorului, care se realizează NUMAI prin operaţiunea de transcriere!

Ce este mențiunea de înstrăinare

Proprietarii vehiculelor înmatriculate pot adresa petiții referitoare la efectuarea anumitor mențiuni în Registrul Național de Evidență a Permiselor de Conducere și a Vehiculelor Înmatriculate (de ex. efectuarea mențiunii de înstrăinare a vehiculului).

Petiţia înaintată nu produce efectul juridic al transcrierii transmiterii dreptului de proprietate asupra mijlocului de transport.

Pentru efectuarea mențiunii este obligatorie prezentarea CNP / CUI al cumpărătorului (pe actul de vânzare-cumpărare sau copia actului de identitate / certificatului de înregistrare al cumpărătorului).

Obligaţia transcrierii transmiterii dreptului de proprietate revine noului proprietar, în termen de 30 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului, aceasta ducând în mod automat la ştergerea din evidenţă a vânzătorului ca proprietar al vehiculului.