MENIU

Ţi-ai rupt o aluniţă? Iată ce trebuie să faci IMEDIAT

<p>Ce se &icirc;nt&acirc;mplă dacă &icirc;ţi rupi o aluniţă? Este mai grev dec&acirc;t credeai</p>

Ruperea sau zgârierea unei aluniţe se întâmplă frecvent şi poate fi pentru mulţi dintre noi un moment de panică. 

Prima întrebare care apare este "Risc să fac cancer?", multe poveşti auzite de-a lungul timpului ducându-ne cu gândul la aşa ceva.

Medicul Ana Maria Vlad, specialist dermatolog, explică pentru ziare.com cum trebuie să procedăm în cazul în care lezăm o aluniţă şi dacă ne aflăm sau nu în pericol din punct de vedere medical.

Aluniţa reprezintă pur şi simplu o creştere benignă pigmentată în piele, astfel că ruperea ei este de obicei similară cu o rană la genunchi sau mână. Acest lucru înseamnă că într-un anumit interval de timp aluniţă se va vindecă.

Atunci de unde atâta panică? Explicaţia este că anumite cancere cutanate sângerează foarte uşor, la traumatisme minime sau chiar fără traumatism (ca de exemplu la şters cu prosopul), aşa că de-a lungul timpului oamenii au asociat orice sângerare a unei aluniţe cu apariţia unui cancer de piele.

Ce ar trebui să facem dacă am rupt o aluniţă

În primul rând, să nu ne panicăm. Orice ar fi aluniţă care s-a rupt, ea nu se va transformă peste noapte în cancer de piele. Dezinfectati rana cu Betadine, spirt sau clorhexidină (nu apă oxigenata sau rivanol, pentru că nu sunt eficiente) şi aplicaţi un pansament simplu steril.

E prudent să programaţi o consultaţie la dermatolog pentru eliminarea oricărei suspiciuni că leziunea ruptă era, de fapt, un cancer de piele. Medicul va examina locul sau restul de leziune restant.

De cele mai multe ori poate să spună ce a fost acolo: o aluniţă, un papilom, o keratoza seboreică, o altă leziune.

În cazul în care leziunea iniţială a fost o simplă aluniţă, nu există un risc suplimentar de transformare într-un cancer de piele. Locul se va vindecă, fie cu o mică cicatrice, la fel că orice altă zona de piele, fie cu refacerea aluniţei.

Dacă observă ceva suspect sau nu poate spune exact ce a fost acolo, medicul vă va propune o excizie (adică scoaterea chirurgicală în totalitate a restului de leziune sau a cicatricii) şi examinarea la microscop a fragmentului excizat.

Bineînţeles, nu uitaţi că, dacă o aluniţă este asimetrică, are margini neregulate, îşi schimbă culoarea sau creşte repede în dimensiuni, este, de asemenea, cazul să consultaţi un medic dermatolog pentru a exclude un eventual cancer de piele.