MENIU

The New York Times, semnal de alarmă. Ce se întâmplă dacă România este lovită de un cutremur major

Publicația americană The New York Times a găzduit un material amplu și a tras, totodată, un semnal de alarmă, referitor la cât de pregătite sunt țările din Balcani, inclusiv România, să facă față unui cutremur major.

The New York Times a analizat cutremurele care au lovit recent Albania și a făcut apoi referire la alte țări din Balcani, precum Romania si Bulgaria.

Publicația americană notează că România nu este pregătită din punctul de vedere al prevenirii si reducerii riscului în cazul în care un cutremur major va lovi țara noastră.

CITEȘTE AICI REACȚIA LUI RAED ARAFAT DUPĂ CE A CITIT MATERIALUL!

"De la București - România, la Sofia - Bulgaria și în alte țări balcanice din sud-estul Europei, guvernele care s-au succedat nu au reușit să abordeze riscurile pe care le reprezintă imbatranirea clădirilor.

Sau au încurajat boom-urile de construire în anii 90, în timpul tranziției de la comunism la capitalism, în care standardele de siguranță adesea au trecut în plan secund, pentru a face loc câștigurilor rapide.

Mergând pe străzile Centrului Vechi din București, vizitatorii cu un ochi atent vor observa buline roșii, chiar deasupra liniei ochilor, pe sute de clădiri. Au fost puse acolo de către ingineri, pentru a fi astfel clasificate clădirile cu cel mai mare risc în caz de activitate seismică.

Doar în București, 349 de clădiri au fost încadrate în clasa cu cel mai mare risc seismic și este foarte probabil să se prăbușească la un cutremur major. Multe dintre ele sunt complexe de apartamente. Sute de alte clădiri riscă să sufere daune structurale majore", notează The New York Times.

România, lovită de două cutremure devastatoare în ultima sută de ani

România a suferit două cutremure devastatoare în ultima sută de ani. Mai întâi, în 1940, un cutremur cu magnitudinea de 7.4 a avut loc în Vrancea, în estul României, și a provocat distrugeri pe scară largă.

Apoi, pe 4 martie 1977, un cutremur cu magnitudinea de 7.2 a lovit în aceeași regiune. Undele de șoc care au urmat au distrus peste 30 de clădiri înalte din București Se estimează că, la cutremurul din 1977, 1.578 de persoane au fost ucise, iar aproximativ 11.000 au fost rănite.