MENIU

Testarea antidrog în școli, fără finalitate. Ligia Deca: „Nu cred că unitățile de învățământ au tot ce le trebuie”

Testarea antidrog în școli, pusă pe pauză. Foto/Inquam

Ministrul Învățământului consideră că testarea antidrog în școli nu poate fi demarată, cel puțin în prezent, pentru că școlile nu au tot ce el trebuie pentru acest demers. Ligia Deca spune că ar trebui să existe un program la nivel național, pentru depistarea tinerilor dependenți de stupefiante.

Ligia Deca este de părere că trebuie să existe un program naţional de testare accesibil din punct de vedere al costurilor.

"Eu cred că trebuie să existe un program naţional (testare antidrog - n.r.) accesibil din punct de vedere al costurilor pentru testare. Dacă există suspiciuni că un copil, într-o situaţie de vulnerabilitate, de dependenţă, să se poată realiza testarea cu acordul părinţilor sau a lui, dacă este major, acolo unde facem în general analize. Cred că trebuie să existe această investiţie a statului în testare tocmai pentru a putea trata şi pentru a putea preveni. Nu cred că şcolile, cu infrastructura actuală, în marea lor majoritate, au tot ce le trebuie pentru a putea să facem testare în şcoală. Cred că mai potrivite sunt alte zone", a afirmat ministrul Educaţiei la TVR Info.

Demnitarul a subliniat că lupta cu drogurile este de lungă durată şi implică eforturi şi entităţi.

Deca a mai spus că şcoala rămâne un aliat prin prisma explicării efectelor dependenţei.

"Aşa cum am văzut însă, lupta cu drogurile este o luptă de lungă durată şi implică foarte multe eforturi componente, entităţi. Ceea ce pot să spun este că şcoala rămâne un aliat mai ales prin prisma explicării efectelor dependenţei. Am încercat să extindem această educaţie şi să fie o educaţie pentru sănătate în sensul în care trebuie să ne uităm şi la cauze. Adică, consumul de substanţe interzise intervine într-un anumit fond de sănătate mentală, de lipsă de alternative", a mai susţinut ministrul.