MENIU

Termenul de „pensie nesimțită”, dus la un alt nivel - Un fost judecător se bucură de o pensie specială de 30.000 de lei

În județul Teleorman, unul din cele mai sărace județe ale României, un fost judecător are pensie specială de aproape 30.000 de lei, de 26 de ori mai mult ca pensia minimă. Și mai șocant este faptul că acesta a încasat, în ultimul an de activitate de dinainte de pensionare, un salariu mediu net de numai 18.000 de lei lunar, deci mult mai mic decât pensia specială calculată și aflată în plată. 

Potrivit informațiilor furnizate de Casa de Pensii din județul Teleorman pentru luna iunie, un magistrat beneficiază de o pensie specială de aproximativ 30.000 de lei într-unul dintre cele mai sărace județe din România. Această sumă este de 14 ori mai mare decât pensia medie pentru limită de vârstă înregistrată în regiunea respectivă.

Conform datelor prezentate, în județul menționat există un număr de 75 de magistrați care beneficiază de pensii speciale. Pensia medie pentru aceștia se ridică la 20.908 lei, în timp ce cea mai înaltă pensie atinge suma de 29.250 lei. În ceea ce privește pensiile obișnuite, acordate în cazul atingerii limitei de vârstă, pensia medie se situează la 1.937 lei, cu excepția unei pensii maxime ușor peste 16.000 lei.

Casa de Pensii din Teleorman eliberează și plătește pensii pentru opt foști angajați ai Curții de Conturi. Pensia medie pentru aceștia se cifrează la 7.963 lei, iar pensia maximă atinge suma de 8.634 lei.

În județul Vaslui, care se numără printre cele mai sărace județe ale României, în anul trecut, cea mai mare pensie acordată unui fost magistrat special se situa la suma de 27.825 lei.

În luna aprilie, magistrații cu pensii speciale au exprimat nemulțumirea față de Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR): aproape un sfert dintre aceștia au semnat o scrisoare de 53 de pagini prin care resping orice modificare care ar afecta privilegiile lor.

Pensia medie încasată în luna decembrie de către cei aproximativ 5.000 de magistrați a fost de 21.333 lei, iar contribuția statului la această sumă a fost de 19.997 lei. În același timp, pensia medie pentru cetățenii români obișnuiți a fost de 1.739 lei.