MENIU

Tensiuni între SUA și UE pentru taxele neplătite de Apple

Apple, mărul discordiei între SUA și UE

Departamentul Trezoreriei Statelor Unite şi-a exprimat marţi dezamăgirea referitoare la decizia Comisiei Europene care cere Irlandei să recupereze de la Apple taxe retroactive de până la 13 miliarde de euro, relatează MarketWatch.

Un purtător de cuvânt al Trezoreriei a spus că Executivul Uniunii Europene a acţionat în mod unilateral şi s-a îndepărtat de progresele realizate de comunitatea internaţională în domeniul combaterii evaziunii fiscale.

"Credem că evaluările retroactive ale taxelor efectuate de Comisia Europeană sunt incorecte, contrare principiilor legale bine-stabilite şi pun sub semnul întrebării reglementările fiscale ale statelor membre", a spus purtătorul de cuvânt.

Cazul ar putrea submina spiritul important al parteneriatului economic dintre SUA şi UE, a adăugat el, potrivit News.ro.

Comisia Europeană a stabilit, după o investigaţie de trei ani, că acordul fiscal convenit de Apple cu guvernul Irlandei încalcă reglementările UE referitoare la ajutoarele de stat şi cere guvernului de la Dublin să recupereze de la compania americană 13 miliarde de euro.

Apple şi guvernul irlandez au anunţat că vor face apel în instanţele europene.

Mai multe articole despre:
Apple parteneriat economic UE SUA