MENIU

Tensiuni între Austria și Rusia: Viena a decis să expulzeze doi diplomați ai Kremlinului

Austria expulzează doi diplomaţi ruşi

Miercuri, Austria a făcut o mutare neașteptată pe scena relaţiilor diplomatice internaţionale, anunțând că a va expulza doi diplomaţi ruşi. Acest gest surprinzător survine în contextul escaladării crizei provocate de invadarea Ucrainei de către Rusia și amplifică tensiunile deja existente între cele două ţări, comentează presa internațională.

Diplomaţii s-au comportat "într-un mod incompatibil cu statutul lor diplomatic", a spus Ministerul de Externe austriac, fără a oferi detalii.

Cei doi diplomaţi ruşi au până marţi, 19 martie, să părăsească ţara.

Ambasada Rusiei la Viena s-a declarat "indignată" de decizia "pur politică" a Austriei, pretinzând că nu a primit "nici cea mai mică fărâmă de dovadă"."Un răspuns ferm din partea Moscovei este neîndoielnic", a adăugat ambasada pe reţeaua de socializare Telegram, acuzând Viena că este responsabilă pentru "o nouă deteriorare a relaţiilor bilaterale", scrie Agerpres.

Biden și Trump se confruntă din nou în cursa pentru Casa Albă. Sunt cei mai vărstnici contracandidați din istoria SUA

Înainte de războiul din Ucraina, expulzările diplomaţilor ruşi erau rare în Austria, o ţară europeană în general neutră, care menţinea relaţii strânse cu Moscova.

Austria a expulzat deja patru diplomaţi ruşi în februarie 2023, inclusiv doi care erau acreditaţi pe lângă ONU la Viena. Rusia a răspuns expulzând patru diplomaţi austrieci.

Austria a expulzat, de asemenea, patru diplomaţi ruşi în aprilie 2022, ca parte a unei reacţii concertate în cadrul UE după descoperirea cadavrelor unor victime civile ucrainene în Bucea, o suburbie a Kievului, scena unui masacru atribuit armatei ruse.

Un diplomat rus acuzat de spionaj în aprilie 2020 a trebuit să părăsească, de asemenea, teritoriul austriac. 

Nicuşor Dan anunță că Primăria Capitalei a ajuns la fundul sacului: „Nu mai avem nimic în cont; Cu chiu cu vai am plătit salariile”