MENIU

Tehnologia care "ghicește" fața unui om doar pe bază de voce. Cum e posibil?

Cercetătorii au creat un algoritm de inteligență artificială care îți poate face un portret doar cu informațiile obținute din voce, spre deosebire de un portret robot clasic care are nevoie de o descriere mai detaliată. Cum este posibil?

Poate ai văzut prin filmele Mission Impossible sau James Bond că vocea este folosită ca un instrument de autentificare biometrică. Ei bine, acest lucru ar putea deveni realitate. După cum știi vocea noastră este unică, astfel aceasta reprezintă unul dintre elementele prin care pot fi identificate particularitățile fiziologice ale vorbitorului.

De cele mai multe ori vocea spune multe despre noi, astfel în momentul în care vorbești cu cineva la telefon îți poți da seama cam ce vârstă ar avea, dacă este femeie, dacă este sau nu fumătoare și alte câteva elemente.

Să nu mai vorbim de faptul că un simplu accent indică zona geografică în care te-ai născut. Astfel, pe baza tuturor aceste informații obținute doar din voce se pot deduce foarte ușor particularitățile tale fiziologice.

Algoritmul care îți face portretul după voce

Echipa de cercetători de la MIT – Institutul Tehnologic din Michigan, care a creat acest algoritm a dezvăluit o parte din tehnologia pe care a folosit-o în lucrarea intitulată Speech2Face: Învățând fața din spatele vocii.

Având în vedere că algoritmul se bazează doar pe vocea ta pentru a-ți contura un profil, probabil te aștepți ca rezultatele să nu fie atât de precise. Însă, primele teste făcute publice demonstrează exact contrariul. Se pare că acestea au fost atât de precise, încât s-ar putea să te sperie.

Pentru a ajunge la această performanță, cercetătorii au hrănit algoritmul cu aproximativ 100.000 de clipuri video de pe YouTube cu diverși vorbitori care susțineau discursuri.

Astfel, acesta a învățat să asocieze fețele umane cu modul în care sună vocea persoanelor, iar particularitățile din voce cu detalii vizuale ale feței.

Sursa

Mai multe articole despre:
tehnologie voce algoritm