MENIU

Te-ai născut înainte de 1989? Află ce anunț a făcut Banca Europeană

Certificatul de urbanism pentru Marea Moschee, eliberat de Primăria sectorului 1

Un studiu comandat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) arată că aceia care s-au născut în anii care au marcat căderea comunismului în statele din Europa Centrală și de Est, printre care și România, sunt mai scunzi decât cei care s-au născut în plină eră comunistă, dar și decât cei născuți după această perioadă.

Diferența de înălțime între copiii născuți între 1989 și 1991, ajunși acum adulți, și cei din generațiile de după ei și dinaintea lor, este de circa un centimetru. Experții de la BERD au făcut studiul și au analizat 51.000 de gospodării din 29 de foste state comuniste, dar au studiat şi patru state occidentale, care nu au trăit în comunism. Principala concluzie este că adulţii care s-au născut în perioada în care a căzut comunismul sunt cu 1,1 centimetri mai scunzi decât cei născuţi înaintea lor, sau cei născuţi după ei.

Conform floaredetei.ro, cercetătorii sunt de părere că tendinţa de scădere în înălţime este vizibilă mai ales în cazul statelor cu un PIB pe cap de locuitor mai mic de 15.000 de dolari. De asemenea, primii ani ai tranziţiei au cunoscut, pe lângă recesiune, şi o dezorganizare a serviciilor publice, în special în domeniul sănătăţii.