MENIU

Taxele locale explodează în 2018. Topul oraşelor cu cele mai mari creşteri

Taxele locale

"Revoluţia fiscală" a Guvernului PSD-ALDE a dezechilibrat bugetele autorităţilor locale, prin reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10%. Pentru a remedia gaura uriaşă din bugete, primăriile vor trece la majorări de taxe şi impozite. Cei care vor plăti în cele din urmă sunt tot cetăţenii.

Plenul reunit al Parlamentului a respins la începutul acestei săptămâni amendamentul adoptat de comisiile de buget care prevedea creşterea de la 71,5% la 100% a cotelor defalcate din impozitul pe venit care se transferă către bugetele locale, pentru a compensa diminuarea cotei din impozitul pe venit de la 16% la 10%.

Primăriile din toată ţara au aunţat deja majorări ale taxelor locale pentru a petici bugetele de anul viitor.

În Suceava, taxele şi impozitele locale în 2018 vor fi majorate cu 20%, potrivit declarației primarului Ion Lungu, pentru a compensa parţial pierderile de la bugetul local determinate de scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, conform noilor măsuri fiscale adoptate de Guvern.

Impozitele pe clădirile rezidenţiale vor creşte de la 0,08 la 0,10%, impozitele pe clădiri nerezidenţiale vor creşte de la 1,5 la 1,8%; clădirile care sunt utilizate ca sedii pentru activităţi economice vor fi impozitate cu 0,5%, faţă de 0,2%, cât este impozitul în prezent.

În Oradea, reducerea impozitului pe venitul global aduce pierderi la buget de 9,25 milioane euro pe an, bani din care oraşul ar putea construi în fiecare an câte un pod peste Crişul Repede şi un pasaj peste şoseaua de centură. "Pentru a putea pune în operă cele 100 proiecte propuse pentru Centenar va trebui probabil să majorăm taxele pe proprietate", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Primarul Oradei a anunţat majorarea cu 20% a taxelor şi impozitelor pe clădiri, terenuri şi maşini, înjumătăţirea la 5% a bonificaţiei pentru achitarea integrală a dărilor până la primul termen de plată din 31 martie, reducerea subvenţiei pe gigacalorie (preţul pentru populaţie urmând să crească de la 240 lei la 255 lei), şi creşterea la 500% a suprataxei pentru imobilele lăsate în degradare.

"Suntem forţaţi să mărim impozitele ca urmare a confiscării veniturilor oraşului de către Guvernul României", a argumentat primarul.

La Botoșani este avută în vedere o creștere a taxelor locale în medie cu 18%, iar la Vaslui taxele şi impozitele locale vor fi majorate în 2018 cu 10-20% de la 1 ianuarie 2018.

Impozitul va crește, în medie, cu 11% pentru clădiri rezidențiale, persoane fizice, cu aproximativ 10% pentru terenuri intravilane cu construcții și în medie cu 20% pentru autoturisme.

La Arad, impozitul pe teren va creștere de la 9.100 de lei/ha la 9.600 de lei/ha în zona A a localității, de la 6.500 de lei/ha la 6.900 de lei/ha în zona B, de la 4.000 de lei/ha la 4.200 de lei/ha în zona C și de la 2.200 de lei/ha la 2.300 de lei/ha în zona D.

La Bacău cresc unele taxe pentru comercianți și de șase ori iar la Buzău este avută în vedere o creștere cu 10% a taxelor și impozitelor locale.

La Constanța situaţia este cu adevărat îngrijorătoare, taxele locale explodând de-a dreptul:

- 45% creştere a taxei pe clădirile situate în zona A a municipiului Constanţa - se solicită autorităţilor locale eliminarea majorării nelegale de 20% a bazei de calcul stabilite de Codul Fiscal. Această creştere pentru clădirile situate în zona A a municipiului Constanţa este generată de modificarea nelegală prin creşterea cu 20% a bazei de impozitare stabilită de Codul Fiscal la care se adaugă creşterea propusă de 25% a cotei de impozitare pentru persoanele fizice.

- Creşterea cu 100% impozitului pe clădiri datorat de persoanele fizice pentru clădirile nerezidenţiale - se solicită autorităţilor locale aplicarea cotei minime de 0,2 prevăzută de Codul Fiscal. Se propune o creştere a impozitului, respectiv o cotă de impozitare de 0,5% asupra valorii impozabile a clădirii faţă de 0,25% cât a fost în 2017. Pentru acelaşi impozit, Clujul are o cotă de 0,2%, pe care o păstrează şi în 2018, la Braşov, Ploieşti şi Iaşi, tot de 0,2% iar la Craiova - 0,4%.

- 15,4% creştere a impozitului pe clădiri datorat de persoanele juridice - se solicită autorităţilor locale stabilirea unei cote de impozitare de 1% nemajorată.

- Se propune o cotă de impozitare de 1,3%, maximul prevăzut de Codul Fiscal, majorată cu 15,4% în timp ce Clujul are o cotă de 1% nemajorată.

- 15-20% creştere a impozitului pe teren datorat de către persoanele fizice (inclusiv a terenului de sub clădiri) faţă de Cluj, Braşov, Iaşi, Ploieşti - se solicită autorităţilor locale stabilirea următoarelor valori : 8.567 de lei/ha pentru zona A, 6.499 de lei/ha pentru zona B, 4.447 de lei/ha pentru zona C şi 2.113 lei /ha pentru zona D.

- Se intenţionează aplicarea valorilor maxime stabilite de Codul Fiscal pentru impozitul pe teren datorat de persoanele juridice, o valoare dublă faţă de impozitul similar din Cluj, Braşov, Iaşi, Oradea, Timişoara, Ploieşti - se solicită autorităţilor locale stabilirea aceloraşi valori ale bazei de calcul ca cele propuse pentru persoanele fizice, şi nu aplicarea valorilor maxime prevăzute de Codul Fiscal. Se solicită autorităţilor locale eliminarea menţiunii privitoare la asimilarea terenurilor aflate în extravilanul municipiului Constanţa cu cele din zona A.

- 115% creştere a taxei de salubritate de la 3 lei/lună/persoană în 2017 la 7 lei/lună/persoană în 2018 - se solicită autorităţilor locale o taxă de 3,5 lei/lună/persoană.

- În acelaşi timp, autoritatea locală îi încurajează pe cei care poluează - pentru vehiculele cu capacitate cilindrică peste 4.800 cm3 stabilind impozitul minim de 4 lei/200cm3, deşi valoarea dată de Codul Fiscal este cuprinsă între 4-6 lei/200 cm3, pe de altă parte, vehiculele cu capacitate cilindrică sub 4.800 cm3 sunt impozitate la maximum - se solicită autorităţilor locale ca, respectând principiul cine poluează mai mult plăteşte mai mult, pentru vehiculele cu capacitate cilindrică mai mare de 4.800 cm3 să stabilească cota maximă de 6 lei/200 cm3 potrivit Codului Fiscal.

- Peste 400% creştere a taxei de concesionare locuri de veci.

- 100% creştere a taxei pentru servicii de reclamă şi publicitate de la 1% în 2017 la 2% în 2018 exclusiv TVA - se solicită autorităţilor locale menţinerea taxei stabilite pentru anul 2017.

- majorarea taxelor pentru afişaj în scop de reclamă şi publicitate:

a) în cazul unui afişaj situat în locul în care persoana derulează o activitate economică, taxa pentru afişaj în scop de reclamă şi publicitate era de 27 de lei/an/m2 în 2017, pentru 2018 se propune 32 de lei/an/m2 - se solicită autorităţilor locale menţinerea taxei stabilite pentru anul 2017. 

b) în cazul oricărui alt panou, afişaj sau structură de afişaj, pentru reclamă şi publicitate, taxa pentru afişaj în scop de reclamă şi publicitate era de 20 de lei/an/m2 în 2017, pentru 2018 se propune 23 de lei/an/m2 - se solicită autorităţilor locale menţinerea taxei stabilite pentru anul 2017.

- 20% creştere a taxei pentru aviz program de funcţionare - se solicită autorităţilor locale menţinerea taxei stabilite pentru anul 2017. 

Potrivit anexei nr. 8 din proiect, articolul 1 alineat (1), taxa aviz program de funcţionare pentru unităţile ce desfăşoară activităţi de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă care nu se regăsesc în CAEN - Rev 2 grupele 561 - Restaurante, 563 - Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor şi 932 - alte activităţi recreative şi distractive, care era 80 de lei în 2017, va fi 100 de lei în 2018.

- 4.000% creştere a taxei pentru eliberarea avizului program de funcţionare - se solicită autorităţilor locale menţinerea taxei stabilite pentru anul 2017. O regulă nouă se va aplica din 2018: prin excepţie de la alin. (1), pentru unităţile din staţiunea Mamaia şi Sat Vacanţă ce desfăşoară activităţi care se regăsesc în CAEN - Rev 2 codul 4711 şi grupa 472, cu excepţia codului 4726 - comerţ cu amănuntul al produselor din tutun în magazine specializate, taxa pentru eliberarea avizului program de funcţionare se stabileşte în sumă de 8.000 de lei.

4.000% creşterea taxei de autorizare pentru desfăşurarea de activităţi temporare derulate în zone private cu acces public pentru operatorii din Satul de Vacanţă şi staţiunea Mamaia, care va ajunge de la 200 de lei la 8.000 de lei, pentru activităţile de închiriere echipament sportiv, evenimente de tipul târgurilor, festivaluri, altele decât cele non-profit, cu desfăşurare de activităţi comerciale şi/sau alimentaţie publică, pentru spectacole de circ, activităţi de producere şi/sau comercializare stradală de produse alimentare din utilaje specializate. Se solicită autorităţilor locale menţinerea taxei stabilite pentru anul 2017.

- Bacău: cresc unele taxe pentru comercianți și de șase ori;

- Buzău: este avută în vedere o creștere cu 10% a taxelor și impozitelor locale.

Mai multe articole despre:
impozite taxe taxe locale actual revoluţia fiscala