MENIU

Tăriceanu: Putin trebuia să condamne și acțiunile lui Assad. Mesajul lui Iohannis, nu chiar oficial

Tariceanu despre criza din Siria

Călin Popescu Tăriceanu, șeful Senatului și al doilea om în statul român, consideră că atacul din Siria a fost o reacție care se impunea pentru a avertiza regimul de la Damasc și aliații săi, Rusia și Iranul, că asemenea măsuri nu pot fi tolerate. "Putin ar fi trebuit să condamne și acțiunile regimului sirian împotriva propriului popor", spune Tăriceanu. Declarația a fost făcută într-o intervenție telefonică la Realitatea TV.

Călin Popescu Tăriceanu consideră că mesajul lui Iohannis pe Twitter nu poate fi considerat o poziție oficială a României în privința atacului din Siria.

"Poziția României va fi precizată fără îndoială de premier sau Ministerul Externe, eu privesc cu o anumită îngrijorare deteriorarea climatului din Siria, luptele pe care diferitele părți le-au avut de-a lungul anilor, care au dus la sute de mii de victime, milioane de refugiați și pierderi materiale imense. Reacția Occidentului trebuie evaluată din perspectiva necesității de a stopa utilizarea arsenalului chimic împotriva civililor, încălcând toate legile internaționale", a spus Călin popescu Tăriceanu.

Atacul americanilor și aliaților occidentali nu este o încercare de a destabiliza sau anihila regimul din Siria, consideră șeful Senatului, ci de a anihila aceste acțiuni cu potențial distructiv, în condițiile în care există o interdicție absolută în utilizarea armelor chimice.

"Era o reacție care se impunea pentru a avertiza regimul de la Damasc și aliații săi, Rusia și Iranul, că asemenea măsuri nu pot fi tolerate. Eu cred că cea mai bună formă de reglementare trebuie să fie una politică, diplomatică, pașnică. la fel cum Putin se arată îngrijorat de acest răspuns punctual, bine țintit asupra bazelor militare și de producție siriene, la fel ar fi trebuit să condamne și acțiunile regimului sirian împotriva propriului popor", a precizat Tăriceanu.

Potrivit acestuia, poziția lui Iohannis este corectă, dat fiind că România încă de la aderarea în NATO și chiar înainte a dovedit că știe să se comporte ca o țară care asumă parteneriatele și știe să respecte legile internaționale.

"Nu știu dacă un mesaj pe Twitter este o poziție oficială. Mi-e greu să anticipez, nu știu care sunt planurile de acțiune ale Rusiei, de acum înainte orice escaladare ar fi periculoasă. Ceea ce spune Rusia este că regimul de la Damasc luptă împotriva teroriștilor, nu putem face derogare de la normele internaționale, nu se justifică armele chimice împotriva propriului popor. România nu are ezitări, nu cred că se va ajunge la o escaladare, este un semnal riguros către Siria și mai ales către Rusia că nu vor fi tolerate pe viitor astfel de acțiuni", a mai spus Tăriceanu.

Mai multe articole despre:
Călin Popescu Tăriceanu