MENIU

ŢĂRANII care vând LAPTE PROASPĂT, alungaţi din pieţe. Ce condiţii li se IMPUN

Laptele proaspăt vândut de ţărani ar putea dispărea din pieţele româneşti

Ţăranii care vând lapte în pieţe ar putea dispărea în curând. Laptele crud va putea fi vândut la tarabă în maximum două ore de la mulgere. Lucru practic imposibil pentru cei care vin la oraş cu autobuzul sau trenul să vândă lapte în pieţele capitalei. Termenul de două ore este impus prin noile standarde cerute de UE.

Dacă laptele a depăşit cele două ore, trebuie depozitat într-un tanc de răcire, unde va fi răcit la o temperatură de 4 grade. În plus, UE cere ţăranilor să nu mai mulgă vacile cu mâna şi să-şi cumpere aparate de muls. O asemenea instalaţie costă în jur de 3.000 de euro, lucru pe care micii fermieri nu şi-l permit.

"Ne încurcă pe o parte că ţinem vacile la stână vara, că nu avem păşunat acasă. Le ducem departe la stână şi acolo nu avem curent. Dacă om fi chiar obligaţi o să luăm că nu avem ce să facem. Cu ce să trăim?", spune o vânzătoare de lapte proaspăt în piaţă.

Ce spun oamenii de afaceri? Dorin Cojocaru, director APRIL: "Majoritatea, pot să spun, peste 90 la sută și-au rezolvat aceste probleme accesând fonduri europene sau credite de la bănci. Ministerul Agriculturii a venit în sprijinul gospodăriei populației să spun așa, prin acea măsură de minimis de cinci mii de euro prin achiziționarea unui tanc de răcire."

Problema este, însă, că nu mulţi din cei care solicită acea sumă de bani pentru a-şi achiziţiona un tanc de răcire sau tehnică necesară pentru a procesa lapte conform o şi obţin.