MENIU

Țara europeană care se îndreaptă spre un SALARIU MINIM de 12 euro pe oră: când ar urma să fie pusă în practică măsura

Euro

Guvernul german a adoptat, astăzi, un proiect de lege privind majorarea salariului minim orar, de la 9,82 de euro, cât este în prezent, până la 12 euro începând de la 1 octombrie, aceasta fiind una dintre măsurile promise de cancelarul social-democrat Olaf Scholz, de care vor beneficia peste 10% dintre persoanele active. Înainte de a deveni lege, proiectul de act normativ va trebui să fie dezbat şi votat de Parlamentul german.

Practic vorbind, măsura va îmbunătăţi remuneraţia pentru aproape 6,2 milioane de salariaţi, dintr-un total de 41,5 milioane salariaţi şi o populaţie activă de 45,2 milioane de persoane la finele lui 2021, relatează Agerpres, care citează AFP.

Concret, proiectul de lege prevede o majorare a salariul minim legal în două etape, de la 9,82 euro pe oră până la 10,45 euro pe oră la 1 iulie 2022, iar de la 1 octombrie până la 12 euro pe oră.

De această modificare vor profita în special angajaţii din estul ţării, din landurile fostei RDG, femeile şi în general "cei care au făcut ca ţara să funcţioneze în timpul pandemiei", a arătat ministrul Muncii german, Hubertus Heil, într-un comunicat de presă.

Majorarea salariului minim este prevăzută în acordul de coaliţie încheiat de social-democraţi, verzii şi liberalii germani în luna decembrie a anului trecut.

Potrivita unei estimări făcute de Confederaţia germană a sindicatelor (DBG), măsura va duce la creşterea globală a puterii de cumpărare cu 4,8 miliarde de euro în prima economie europeană.

În plus, actul normativ prevede majorarea plafonului de remunerare a aşa-numitelor "mini job-uri", adică munca temporară care este exercitată pe lângă principalul loc de muncă, de la 450 până la 520 de euro pe lună, un aspect criticat de sindicate. Această majorare a plafonului pentru mini job-uri "este fatală" deoarece va consolida munca precară, susţine Christiane Benner, vicepreşedintele sindicatului IG Metall.

Totodată, majorarea salariului minim ar putea alimenta de asemenea inflaţia, care a atins deja un nivel record de aproape 5% la finele lui 2021, mai arată sursa citată.