MENIU

Tânăr cu certificat FALS de vaccinare, MORT din cauza Covid-19, la ATI. Mesajul medicului care nu l-a mai putut salva

Spital Covid. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Caz tragic în Sibiu. Un tânăr care avea certificat fals de vaccinare a ajuns în stare gravă la Secția ATI a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă și, din nefericire, a decedat. Anunțul a fost făcut de coordonatoarea secţiei, medicul Ioana Codru, care și-a exprimat dezamăgirea față de astfel de practici și față de inconsțiența celor care încă mai cred că este vorba doar despre o răceală.

Tânărul bolnav le-a mărturisit medicilor că are un certificat de vaccinare, dar că, de fapt, nu s-a imunizat. 

”Din păcate, am avut pacienţi care au circulat prin Europa cu certificate false de vaccinare. În final, pacienţii au recunoscut asta, ne-au spus-o ei spontan. Am avut un pacient (cu certificat fals de vaccinare - n.red.) care a şi murit, din păcate, şi era şi tânăr”, a răspuns medicul, după ce a fost întrebat ce l-a impresionat cel mai mult de la debutul valului 4 al pandemiei. 

Ioana Codru și-a exprimat o dezamăgire profundă față de astfel de practici și a făcut un apel la cei care eliberează astfel de certificate false să se gândească, în primul rând, la familia celui care primeşte un asemenea document şi riscă să moară dacă se infectează.

”Nu ştiu despre cine e vorba sau cum au fost obţinute aceste certificate, dar cei care oferă certificate false de vaccinare să inspire adânc şi să se gândească de două ori şi poate să se pună în locul familiilor acelora care ajung la ATI.
E o dezamăgire profundă, pentru că este o ruptură între noi şi cei care încearcă să fenteze”, a adăugat medicul.

Ioana Codru a subliniat că inconștiența celor de lângă noi o sperie cel mai mult și a explicat cât de mult îi poate afecta boala pe cei infectați. 

”Inconştienţa celor de lângă noi, care încă se referă la boala aceasta ca la o răceală uşoară sau o gripă, care o compară cu orice fel de infecţie respiratorie sezonieră şi nu e aşa nici pe departe, nici măcar afectarea pulmonară nu seamănă cu o pneumonie.

Plămânul, în cazul pacienţilor din ATI, în general funcţionează la nişte valori de avarie, sub 10-20% din ţesutul pulmonar mai este potenţial funcţional. Toată energia fiecărui pacient este consumată de respiraţie, ei nu pot să facă nimic altceva, inclusiv vorbitul cu noi la vizită este un mare consumator de energie.
Avem pacienţi care comunică cu familiile prin mesaje, este mai uşor pentru ei. Familiile rămân îngrijorate şi surprinse că cel drag lor este infectat, este atât de grav, că doar de acasă a plecat treaz, cooperant.

Evoluţia este fulminantă. Au existat pacienţi care s-au prezentat la spital cu o afectare pulmonară de 10-15%, iar, în următoarele două - trei zile, afectarea pulmonară a fost de 70-80%. Faţă de valurile anterioare, acum s-a schimbat virulenţa, severitatea bolii şi faptul că, de fapt, avem o opţiune, aceea de a ne vaccina, pentru a preveni formele extrem de severe şi internarea în Terapie Intensivă”, a transmis medicul din prima linie a luptei cu Sars-Cov-2, potrivit spotmedia.ro