MENIU

Tablouri de Mark Rothko, adjudecate cu 82 și 46 de milioane de dolari la New York

Orange, Red, Yellow

Un tablou de Mark Rothko a fost vândut miercuri cu aproape 82 de milioane de dolari la casa de licitații Christie's din New York, la două zile după vânzările record ale unor lucrări de Picasso și Giacometti, informează agenția AFP.

Tabloul "No ° 10", pictat în 1958 de către maestrul american al expresionismului abstract Mark Rothko (1903 — 1970), a fost adjudecat cu 81,92 milioane de dolari, aproape dublu față de estimarea inițială de 45 de milioane de dolari și nu departe de recordul înregistrat de artist: 86,88 milioane de dolari pentru tabloul "Orange, Red, Yellow", vândut în martie 2012.

Cu o zi înainte, un alt tablou al artistului, "Untitled, (Yellow and Blue)" a fost adjudecat pentru 46,5 milioane de dolari de la casa de licitații Sotheby's din New York.

O altă lucrare de artă contemporană vândută miercuri seara la Christie's este o pictură în ulei semnată de Lucian Freud adjudecată pentru 56,16 milioane de dolari, un record pentru artist, scrie AFP.

"Colored Mona Lisa" de Andy Warhol a fost vândut tot cu 56,16 milioane de dolari iar "Portrait of Henrietta Moraes" semnat de britanicul Francis Bacon pentru 47,65 milioane de dolari.

La licitația de luni, de la la casa de licitații Christie's, tabloul "Les Femmes d'Alger (version O)" de Pablo Picasso a fost achiziționat cu suma de 179,36 milioane de dolari, devenind cel mai bine vândut tablou din istoria de până acum.

Recordul mondial pentru o statuie a fost atins în aceeași zi de lucrarea "L'homme au doigt" a lui Alberto Giacometti, adjudecată pentru 141,28 milioane de dolari, notează AFP.