MENIU

Tabloul de Banksy cu „deputații britanici-cimpanzei”, vândut cu 11 milioane de euro

Un tablou de Bansky în care parlamentarii britanici sunt înlocuiți de cimpanzei a fost vândut la licitație cu o sumă record: 11,1 milioane de euro. Lucrarea celebrului artist stradal a fost vândută cu o valoare de șase ori mai mare decât se estima. În plină dezbatere asupra Brexit-ului, „Devolved Parliament” descrie atmosfera gălăgioasă din Camera Comunelor din Parlamentul britanic, băncile verzi fiind ocupate de cimpanzei.

Tabloul a fost vândut la licitaţie la Londra pentru suma record de 11,1 milioane de euro, mult peste estimările făcute, relatează AFP şi Reuters, preluate de agerpres.ro.

Precedentul record pentru o lucrare a lui Banksy, a cărui adevărată identitate rămâne un mister, a fost de 1,7 milioane de euro, în 2008, la New York.

Lucrarea „Devoted Parliament” descrie atmosfera gălăgioasă din Camera Comunelor din Parlamentul britanic

Este cea mai mare operă pe pânză a artistului britanic. Fără să-şi fi dezvăluit vreodată identitatea, Banksy  este cunoscut pentru graffiti-urile cu teme sociale și politice realizate.

Tabloul are o lăţime de patru metri şi a fost expusă pentru prima dată în cadrul unei expoziţii a artistului în Bristol, ''Banksy vs Bristol Museum'', în 2009. Preţul acesteia a fost estimat între 1,7 şi 2,25 de milioane de euro.

Tabloul a fost adjudecat după doar 13 minute de licitaţie la care au participat "zece colecţionari", a anunţat Casa Sotheby's. Identitatea cumpărătorului nu a fost dezvăluită.

Acest tablou distopic prezintă cimpanzei aşezaţi pe băncile verzi ale Camerei Comunelor, în locul deputaţilor britanici.

Licitaţia a fost organizată la mai puţin de o lună de la data prevăzută pentru Brexit, 31 octombrie, într-o ţară încă extrem de divizată, la mai bine de trei ani de la referendumul din iunie 2016 care a decis ieşirea ţării din Uniunea Europeană.

Pictura a fost creată în 2009, cu mult înainte de scandalul creat de Brexit, dar a fost scoasă la licitaţie acum.

Lucrarea a fost realizată de Banksy pentru o expoziţie la Muzeul din Bristol, apoi a fost vândută unui colecţionar privat. Anul acesta, a fost inclusă într-o expoziţie la acelaşi muzeu, prilejuită de Brexit, programat iniţial pe 29 martie, înainte de a fi prelungit termenul.