MENIU

Svetlana Tihanovskaia, lidera opoziției din Belarus, anunță o ”revoluție pașnică”

Svetlana Tihanovskaia

Lidera opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a declarat într-un mesaj adresat membrilor Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European (AFET) că în țara sa este în desfăşurare o ”revoluţie paşnică”. ”Nu este o revoluţie geopolitică, este o revoluţie democratică'', a transmis aceasta, în contextul în care președintele contestat, Aleksandr Lukașenko, acuză un complot occidental care vizează sfera de influenţă rusă.

Candidata opoziției, aflată la Vilnius, a avut o intervenție prin videoconferință la reuniunea de marți a AFET. Aceasta a insistat asupra faptului că nu este vorba despre o mișcare pro-rusă sau anti-rusă și nici pro sau anti-UE.

”Suntem totuşi o majoritate. O revoluţie paşnică este în curs. Nu este o revoluţie geopolitică, este o revoluţie democratică. Țara mea este în criză'', a spus Tihanovskaia, care a catalogat manifestația din acest weekend ca fiind cea mai mare din istoria țării.

Tentativele de reprimare violentă nu au descurajat, ci doar au consolidat hotărârea naţiunii. Revendicările noastre sunt simple: alegeri libere şi echitabile'', a accentuat lidera opoziției, care a reafirmat că este pregătită pentru negocieri cu autorităţile şi că ia în calcul o mediere din partea organizaţiilor internaţionale, solicitând însă respectarea suveranităţii Belarusului. Tihanovskaia a subliniat că arestările, dispariţiile şi morţii în rândul manifestanţilor au avut loc ”în mijlocul Europei'', notează Agerpres.

Duminică, aproximativ 100.000 de persoane au demonstrat paşnic la Minsk. Manifestațiile au fost declanșate de anunțul privind câștigarea unui nou mandat de președinte, al șaselea, de către Aleksandr Lukașenko, în urma alegerilor de pe 9 august. Protestatarii acuză fraudarea alegerilor și cer demisia președintelui, aflat la putere de peste 25 de ani. Forțele de ordine au intervenit brutal împotriva manifestanților, reţinând mii dintre aceştia, mulţi declarând că au fost torturaţi în detenţie. În ultimele zile, arestările în rândul opozanţilor şi al liderilor grevişti s-au multiplicat.

Mesajul Svetlanei Tihanovskaia a fost transmis în contextul în care țările membre UE au anunțat că nu recunosc realegerea lui Aleksandr Lukașenko în funcția de președinte al Belarusului și că, în perioada următoare, blocul comunitar va adopta noi sancțiuni împotriva oficialilor responsabili de violenţele din timpul protestelor şi fraudă electorală.