MENIU

Sute de șacali vor fi extrași în Delta Dunării în 2023. Decizia, ca urmare a atacurilor sălbatice care au pus pe jar locuitorii din zonă

Pagubele pe care șacalii le-au făcut în ultima perioadă, dar și ferocitatea atacurilor care au îngrozit comunitățile din Delta Dunării au determinat autoritățile să riposteze. Astfel, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) anunță că a fost semnat noul contract pentru extragerea controlată a 400 de șacali din deltă, în cursul anului 2023.

Șacalii s-au înmulțit extrem de mult în Delta Dunării și atacă animale chiar și în miezul zilei. În urma plângerilor făcute de oamenii din zonă, s-a primit aprobarea pentru extragerea a 400 de exemplare din această specie în cursul anului 2023.  

„Urmare a informărilor înaintate de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor - autoritatea publică centrală care răspunde de vânătoare, privitor la situația actuală a șacalilor din cuprinsul Rezervației, s-a primit aprobarea pentru extragerea a 400 de exemplare din această specie în cursul anului 2023”, anunță ARBDD.

Vânătorii, invitați să participe

Contractul de Servicii privind îndepărtarea și recoltarea controlată de șacali din perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării a fost încheiat cu Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Tulcea.

„Având în vedere plângerile populației locale cu privire la pagubele provocate de exemplarele de șacali, studiile recente, cartarea distribuției și evaluările numerice, extragerea se va efectua atât în proximitatea localităților cât și în ecosistemele naturale aflate pe teritoriul administrativ al comunelor: Ceatalchioi, Pardina, Chilia Veche, C.A.Rosetti, Maliuc, Crișan, Sulina, Caraorman, Nufăru, Beștepe, Mahmudia, Murighiol, Sf. Gheorghe”, se arată în comunicatul transmis de ARBDD.

Extracția de șacali se va face conform unui program săptămânal, cu înștiințarea unităților administrativ-teritoriale unde se va efectua acțiunea, cu cel puțin 48 ore înainte. Pot participa și vânători cu toate documentele valabile (permis de armă, permis permanent de vânătoare, asigurare) care locuiesc în RBDD.  

Şacalii au devenit o amenințare pentru oamenii care trăiesc în Delta Dunării. Conform unui raport invocat de Administraţia Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării (ARBDD), în rezervaţia naturală ar exista o populaţie de şacali aproximată la 1.800-3.500 de exemplare, dar date exacte nu se cunosc, deoarece o statistică precisă nu s-a mai făcut din anul 2016.

Mai multe articole despre:
sacali atac animale animale salbatice Delta Dunarii