MENIU

Sute de mii români nu au acces la medicina primară. Avertismentul unui fost consilier de stat

Medicul rezident Raul Pătraşcu, fost consilier de stat în cadrul Cancelariei Cioloş pe probleme de sănătate, a declarat la REALITATEA TV că sute de mii de oameni din România nu au acces la medicina primară şi că Sistemul Integrat Unic Informat al Casei Naţionale de Asigurări este un sistem prost gândit.

Societatea Naţională pentru Medicina de Familie (SNMF) a anunţat că medicii de familie vor protesta în cursul zilei de miercuri, în faţa Guvernului faţă de birocratizarea sistemului de sănătate. Cadrele sanitare militează pentru un act medical curat, dar şi pentru o asistenţă primară puternică.

"Domnul ministru Bodog nu a făcut nimic pentru această categorie de medici. Medicina de familie nu a primit finanţare", a declarat Raul Pătraşcu la REALITATEA TV.


Cât despre sistemul unic integrat, medicul spune că deşi a costat foarte mult în permanenşă are probleme. Din această cauză, pacienţii se confruntă cu situaţii dificile. "Ei se plimbă între medicii specialişti şi medicii de familie. E un sistem prost gândit şi puţin fucnţional", a declarat Pătraşcu la REALITATEA TV.

"Trebuie să ne dăm seama că orice sistem funcţional se bazează pe medicina primară, la noi e invers. Se bazează pe medicina din spital", a mai spus medicul care a precizat că uneori din această cauză pacienţii ajung prea târziu la spital, când nu se mai poate face nimic.

"Sunt sute de mii de oameni care nu au acces la medicina primară", a avertizat Pătraşcu.

Medicii, în stradă

Reamintim că medicii de familie şi pacienţi din toate judeţele ţării vor protesta, miercuri, în Piaţa Victoriei, faţă de situaţia actuală a sistemul de sănătate, în special faţă de problema birocratizării, dar şi faţă de lipsa posibilităţii de a elibera anumite reţete, astfel încât bolnavii să nu mai fie nevoiţi să alerge de la un medic specialist la altul.

Protestul din faţa Guvernului va începe la ora 11.00, iar la ora 12.00, cadrele medicale îşi vor reînnoi jurământul de medici.

În urmă cu două săptămâni, sute de medici de familie au pichetat sediile Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate, din toată ţară, unde au şi depus un memoriu prin care aduc la cunoştinţă propriile revendicări.