MENIU

Sute de grădinițe fantomă în România! Cum fentează acreditarea de la Ministerul Educației

Aveţi copil de grădiniţă şi preferaţi sistemul privat? Mare atenţie către ce unitate vă îndreptaţi. Asta pentru că, potrivit autorităţilor, în ţara noastră sunt câteva sute de grădiniţe care funcţionează ilegal. Numai în Capitală sunt aproape aproape 50 care, în acte, se declară centre de zi sau after school. Grav este că Ministerul Educaţiei nu poate să facă nimic, potrivit Realitatea TV.

Pentru a ocoli controalele și procedurile greoaie, necesare pentru obținerea autorizărilor de funcționare și acreditărilor de la Ministerul Educației, multe dintre așa-zisele grădinițe se declară centre de supraveghere. Asta nu le împiedică, însă, să își facă reclamă sub un alt statut, fără acoperire legală în acest sens.

Această problemă a grădinițelor particulare care funcționează ilegal este o necunoscută, în prezent, pentru Ministerul Educației, în condițiile în care nu există reglementări în acest sens. Mai exact, în nicio lege nu scrie că Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) trebuie să facă controale în unitățile care funcționează fără acreditare de la minister, informează aceeași sursă.

Cu toate acestea, în urma cazurilor de agresiune fizică și verbală, din grănițe, prezentate în ultima perioadă în mass-media, Ministerul Educației a decis să elaboreze un proiect astfel încât să funcționeze doar grădinițele care au acreditare de la minister.