MENIU

Sute de copii ucraineni învață în București. Micuții se bucură de o fărâmă de normalitate la școală

Sursa foto: Pixabay

Peste 300 de copii ucraineni au început săptămâna aceasta cursurile într-un liceu din București. Micuții sunt în clasele primare și participă la ore predate în limba ucraineană de profesori voluntari, veniți din Odesa. Inițiativa aparține unor învățătoare din Ucraina care au solicitat ajutorul Ministerului Educației pentru ca cei mici să se bucure de normalitate măcar în ceea ce privește școala. 

Peste 300 de copii ucraineni se bucură de o fărâmă de normalitate la Colegiul Mihai Viteazul din Capitală. Micuții participă la ore predate în limba lor de profesori din Ucraina.

„Am început școala cu 5 copii. În prima zi erau 5, apoi am scris pe Facebook că există această școală și că oamenii se pot înscrie. Până luni am avut 227 de elevi, iar acum 373 și o listă de așteptare”, a precizat Anastasia Konovalova, coordonatoarea proiectului.

Alături de cei 8 învățători voluntari, și românii din școală se implică.

Și elevii români s-au mobilizat pentru a-i ajuta pe micuții veniți din Ucraina să se integreze. Zi de zi, aceștia aduc cutii cu rechizite astfel încât aceștia să se poată bucura în continuare de școală și la noi în țară.

„Bineînțeles că sunt fericit, nu mai stau în casă, pot merge la școală”, a spus un părinte.

Însă nu doar copiii, părinții și profesorii veniți din Ucraina au fost nevoiți să se adapteze din mers la noile condiții.

„Am înveselit puțin decorul. Le-am pus la dispoziție dezinfectant, bureți, cretă. Facem tot ce putem și o să mai facem pe termen lung. Profesorii lor, învățătorii lor au grijă să îi facă să uite de ce au plecat”, a afirmat Lili Zaschievici, director Colegiul Mihai Viteazul.

„Când intri cu copiii în clasă și închizi ușa nu mai contează dacă e București sau Odesa sau Singapore. Ești doar tu și copiii”, a mărturisit Pavel Kogan, profesor.

„Ajutorul este uimitor, e greu de crezut, și știm cât de greu este pentru voi, ne dăm seama și vă suntem extrem de recunoscători”, a mai precizat coordonatoarea proiectului.

Copiii vor continua pe perioada războiului să învețe în cele 8 clase constituite special pentru ei, cu sprijinul autorităților. 

Mai multe articole despre:
copii ucraineni scoala elevi refugiati razboi ucraina