MENIU

Tânărul suspectat de propagandă jihadistă, reținut! Studia despre construcția unei bombe artizanale

Un presupus susţinător ISIS a fost reţinut la Craiova de către procurorii DIICOT. Tânărul de doar de 17 ani este acuzat de propagandă jihadistă. Procurorii DIICOT au informat că suspectul a publicat pe internet materiale video care conțineau decapitări, incendieri de persoane și executări prin împușcare.

UPDATE. Tânărul de 17 ani a părăsit sediul DIICOT și este dus în arest

Suspectul de propagandă jihadistă, în vârstă de 17 ani, a părăsit sediul DIICOT și va fi dus în arest, acolo unde își va petrece următoarele 24 de ore. Acesta a acceptat cererea procurorilor de a fi supus la un test psihiatric, verificare ce se va realiza miercuri, 9 decembrie.

Potrivit unor surse judiciare, băiatul și-a arătat disponibilitate de a deveni martir pentru gruparea Stat Islamic, iar în acest sens tânărul a studiat modalitatea de a construi o bombă artizanală.

UPDATE. DIICOT: Suspectul a publicat materiale video care conțineau decapitări, incendieri de persoane și executări prin împușcare.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) efectuează cercetări față de suspectul B. I. C. pentru săvârșirea infracțiuni de promovare a unui mesaj prin propagandă, se arată într-un comunicat al instituției.

Potrivit oamenilor legii, există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2015, suspectul B. I. C. a promovat în mod sistematic, în public, doctrina radical islamistă prin postarea în mediul on-line, prin intermediul unor rețele de socializare, a unor opinii, scrieri, imagini, înregistrări audio/video reprezentând activități/acțiuni armate/violente și de propagandă ale grupării teroriste Statul Islamic.

Aceste postări ale suspectului conțineau materiale video cu decapitări și incendieri de persoane, execuții prin împușcare, mesaje radical-jihadiste ale liderilor unor grupări teroriste, mesaje de propagandă a Statului Islamic, promovarea ”SHARIA”.

Intenția suspectului, susțin procurorii, a fost de a le face cunoscute și a determina câștigarea de noi adepți capabili să recurgă la săvârșirea aceluiași gen de fapte ca cele a căror promovare prin propagandă a realizat-o.

Cu ocazia percheziţiei domiciliare au fost găsite şi ridicate documente, materiale de propagandă islamistă şi sisteme informatice.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalitatii Organizate.

Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

UPDATE. Tânărul de 17 ani, suspectat de propagandă jihadistă, a fost reținut pentru 24 de ore

UPDATE. Bunicul tânărului din Craiova: Băiatul trecuse de doi ani la religia musulmană

"Băiatul trecuse de doi ani la religia musulmană. Nu ne povestea nouă ce făcea el acolo, dar era foarte încântat. Am încercat să îl convingem să nu mai meargă acolo, dar nu a renunțat. Până la urmă, decât să meargă prin baruri, mai bine să meargă la biserică", a spus bunicul băiatului, care locuia în casă cu acesta.

Surse judiciare precizează că tânărul era radicalizat și întreținea legături cu membri ai ISIS, iar, în paralel, încerca să racoleze adepți.

Potrivit surselor citate, tânărul este elev la un liceu din Craiova, iar anchetatorii au făcut percheziţii la locuinţa acestuia, marţi dimineaţă, în baza informaţiilor că acesta ar face propagandă jihadistă, prin mesaje transmise pe internet, scrie Mediafax.

Tânărul a fost ridicat şi dus la audieri, iar de la locuinţa sa au fost ridicate documente, materiale de propagandă jihadistă şi sisteme informatice.

Anchetatorii au informaţii că tânărul promova în mod sistematic, în mediul virtual, prin intermediul platformelor online, mesaje de susţinere a organizaţiilor teroriste, filme în care erau prezentate decapitări ale unor persoane capturate de membri ai grupării ISIS, dar şi materiale video cu mesaje de ameninţare şi folosire a unor mijloace de natură să pună în pericol viaţa şi integritatea persoanelor, au precizat sursele citate.

Acţiunea este desfăşurată de anchetatorii DIICOT, cu ajutorul SRI şi cu suportul de specialitate al Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din Poliţia Română.

Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a declarat, pentru MEDIAFAX, că acest caz este cunoscut la nivelul SRI, iar în acest moment ancheta a fost preluată de către DIICOT.

"Cazul care îl vizează pe cetăţeanul român Boicea Luigi Constantin este cunoscut la nivelul SRI. În prezent, sunt desfăşurate activităţi specifice de către DIICOT şi din acest motiv SRI nu poate furniza la acest moment informaţii. SRI va reveni cu un comunicat oficial imediat ce acest lucru este posibil", a spus Marincea.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații, Ovidiu Marincea, a declarat, marți, pentru AGERPRES, că SRI avea cunoștință de activitatea de autoradicalizare a tânărului din Craiova suspectat de propagandă jihadistă și a furnizat toate informațiile autorităților competente.