MENIU

Suspendări pe bandă rulantă la vaccinarea cu AstraZeneca! Germania, Franța, Italia, Spania, Portugalia anunță oprirea administrării vaccinului

Vaccin AstraZeneca împotriva COVID-19 Foto: Profi Media

Germania, Italia, Franța, Spania și Portugalia sunt ultimele țări care au anunțat luni că nu vor mai folosi vaccinul de la AstraZeneca împotriva COVID-19, cel puțin pentru o perioadă. În ultima săptămână, numărul statelor europene care au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca a ajuns la 19, inclusiv țara noastră. În România continuă vaccinarea cu AstraZeneca, a anunțat luni seara Comitetul pentru Vaccinare. Doar dozele rămase din lotul suspect, ca cel din Italia, au fost oprite, deocamdată, de la administrare. Decizia a fost luată după ce mai multe state au anunțat posibile probleme după vaccinare în legătură cu trei loturi de doze și au suspendat parțial sau total vaccinarea. Agenția Europeană a Medicamentului urmează să dea marți, 16 martie, un aviz în legătură cu folosirea vaccinului de la AstraZeneca, iar joi va avea o ședință extraordinară în care se va lua o decizie pe această temă. Și Organizația Mondială a Sănătății se reunește marți pentru consultări cu experții în vaccinare pe tema AstraZeneca. Anterior, OMS a făcut un apel pentru a nu se renunța la vaccinarea cu produsul AstraZeneca, subliniind că nu au fost demonstrate, cel puțin deocamdată, legături între cazurile raportate, chiar și decese, și vaccin. 

În ultima săptămână, până luni seară, 18 state europene au sistat vaccinarea cu AstraZeneca. Primele au fost Danemarca, Norvegia, Islanda, care au anunțat oprirea vaccinării cu AstraZeneca joi, 11 martie, au urmat Bulgaria, Irlanda, Olanda, Austria, Estonia, Letonia, Lituania și Luxemburg la sfârșitul săptămânii trecute. Ultimele care au făcut același anunț, luni, sunt Germania, Italia, Franța, Spania, Portugalia, Slovenia și Cipru. Deocamdată, cinci dintre cele 19 state - Austria, Estonia, Letonia, Lituania, Luxemburg - au anunțat suspendarea vaccinării cu un anumit lot - ABV5300 și România - ABV 2856.

Organizația Mondială a Sănătății reunește experții în vaccinare marți, 16 martie, pentu analizarea siguranței în cazul vaccinări icu AstraZeneca. Anunțul vine după ce OMS a făcut, tot luni, un apel la țările lumii să nu întrerupă campaniile de vaccinare și imunizarea cu serul AstraZeneca din cauza îngrijorărilor legate de posibilele efecte adverse.

„Conform ultimelor date, nu există dovezi că incidentele au fost cauzate de vaccin și este important ca aceste campanii de vaccinare să continue ca să putem salva vieți și să oprim apariția cazurilor grave”, a spus purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier.

Autoritatea Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat că organizează o reuniune extraordinară pentru concluzii privind utilizarea vaccinului AstraZeneca. Decizia a fost luată după ce în ultimele zile mai multe ţări au suspendat utilizarea acestuia din cauza îngrijorărilor legate de cheaguri de sânge ca posibile efecte ale vaccinării, adăugând că beneficiile vaccinului depăşesc întotdeauna riscurile. Până la finalizarea evaluării cazurilor semnalate de tulburări de coagulare a sângelui de către Comitetul de farmacovigilență al Agenției Europene a Medicamentului (EMA), PRAC (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) și emiterea unei recomandări în cadrul întâlnirii extraordinare care va avea loc joi, 18 martie a.c., EMA recomandă continuarea vaccinării, subliniind că beneficiile vaccinării în prevenirea formelor grave de COVID-19 și deces depășesc riscul apariției de reacții adverse. EMA anunțase, oficial, pe 11 martie, că la acest moment nu există indicii care să ateste o legătură de cauzalitate între vaccin și evenimentele adverse raportate. Precizarea a fost făcută ca urmarea a analizei preliminare a cazurilor de evenimente tromboembolice raportate în Austria cu privire la lotul ABV 5300.

PORTUGALIA

Portugalia a anunțat luni seară că suspendă administrarea vaccinului de la AstraZeneca împotriva COVID-19, ca urmare a faptului că numeroase alte state UE au luat decizii similare.

Portugalia suspendă vaccinarea AstraZeneca. Numeroase state UE au luat decizii similare

SPANIA

Ultima țară care a anunțat că sistează vaccinarea cu AstraZeneca este Spania. 

Spania a anunțat luni seară că suspendă pentru 15 zile vaccinarea cu AstraZeneca, în urma acordului convenit în cadrul reuniunii de urgenţă convocate luni pentru a dezbate acest subiect de guvernul central cu provinciile regionale.

O nouă țară europeană anunță că nu mai administrează vaccinul de la AstraZeneca după cazurile de tromboză semnalate

ITALIA și FRANȚA

Italia și Franța au anunțat luni că suspendă vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca, la scurt timp de la anunțul oficial al Germaniei. 

Cele două țări europene au oprit vaccinarea cu produsul dezvoltat de compania anglo-suedeză după suspiciunile privind formarea cheagurilor de sânge, dar și a deceselor survenit administrării vaccinului. 

Procurorii italieni au confiscat un lot cu probleme de la același producător - este vorba de lotul ABV 5811. Asta după ce un profesor de 57 de ani a murit la scurt timp după ce i-a fost administrat vaccinul de la AstraZeneca. 

Lotul ABV 5811 a fost suspendat într-o regiune a Italiei după ce un profesor de 57 de ani a murit la scurt timp după vaccin. 

Reamintim că săptămâna trecută, joi, Italia a anunțat că a suspendat vaccinarea cu AstraZeneca doar a două loturi considerate „cu probleme”: ABV 2856 și ABV 5300.  Cel două loturi au fost carantinate în mai multe țări din Europa, inclusiv în România, până se vor încheia anchetele cu privire la alte morți suspecte după imunizare. 

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat într-o conferinţă de presă, luni, la Montauban, că „speră la o reluare rapidă” a vaccinării cu acest vaccin, „dacă avizul autorităţii europene permite acest lucru”.

GERMANIA

În Germania, Guvernul federal a anunțat luni că respectă recomandarea Institutului „Paul Ehrlich”, astfel că suspendă vaccinările cu produsul de la AstraZeneca. Ministerul Sănătății a precizat că sistarea vaccinării împotriva COVID-19 cu AstraZeneca este o măsură de precauție.

Decizie de ultimă oră în Germania! Vaccinarea cu AstraZeneca împotriva COVID-19 a fost OPRITĂ

Măsura vine după ce și alte țări europene au suspendat vaccinarea cu acest ser din cauza unor suspiciuni legate de apariția unor tromboze la persoanele imunizate cu el. Prima care a suspendat vaccinarea parțială a fost Austria. La 8 martie, a anunnțat că suspendă un lot de vaccin AstraZeneca în urma morţii unei infirmiere care tocmai fusese vaccinată cu acest vaccin. Femeia în vârstă de 49 de ani a murit din cauza unei insuficiente coagulări a sângelui.

După valul suspendărilor parțiale sau totale a vaccinărilor cu AstraZeneca în Europa, compania anglo-suedeză a transmis, însă, că nu există dovezi științifice care să ateste o legătură între vaccinarea cu serul produs de companie și un risc crescut de tromboze. Compania anglo-suedeză spune, totuși, că vor fi reanalizate toate datele de siguranță disponibile.

ROMÂNIA

În România continuă vaccinarea cu AstraZeneca. Decizia a fost anunțată luni seară de Comitetul Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare.

România continuă cu TOATE vaccinurile împotriva COVID-19, inclusiv AstraZeneca - DECIZIA CNCAV

Peste 60 de mii de români s-au vaccinat cu dozele din lotul suspect, cel cu probleme identificat în Italia. Pe 16 februarie au ajuns în România peste 100.000 de doze din noul lot cu probleme - ABV 2856, din Italia.  61.000 de români au primit deja vaccinul din dozele din acest lot.

Cu privire la lotul ABV 5300 de 1,6 milioane de doze de vaccin distribuite în 17 țări din Uniunea Europeană (Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia, Olanda, Polonia, Spania, Franța, Islanda), pentru care anumite state au luat decizia de a suspenda temporar vaccinarea cu vaccinuri din lotul respectiv și pentru care Agenția Europeană a Medicamentului a demarat o investigație, Comitetul Național de Vaccinare a anunțat pe 11 martie că România nu a primit doze din acest lot.

În ceea ce privește lotul ABV 2856 pentru care Italia a decis suspendarea temporară a vaccinării cu vaccinul din lotul menționat, precizăm că România a recepționat prima tranșă de vaccin AZ de 81.600 doze în data de 07.02. ac. Începând cu data de 15.02 a.c., au fost utilizate 77.049 de doze, fiind distribuite în următoarele județe: Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui. Celelalte 4.257 se regăsesc în Centrele de vaccinare din județele Bacău, Bihor, Botoșani, Dolj, Gorj, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui și 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova.

De asemenea, CNCAV a decis, ca măsură de extremă precauție, carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului. Totodată, s-a hotărât să se continue vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România. În ceea ce privește lotul suspect oprit de la folosire în Italia, CNCAV a anunțat că cele 4.257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare se înlocuiesc, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat.

CNCAV reamintește că decizia opririi de la folosire în procesul de vaccinare a acestor doze a fost luată ca o măsură de precauție extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument științific care să fi impus această hotărâre.

Reiterăm faptul că decizia de carantinare a lotului respectv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia, a mai transmis CNCAV în seara zilei de 11 martie.