MENIU

Suspectul principal al atacului de la Stockholm își recunoaște vinovăția

Rakhmat Akilov, principalul suspect în atacul din Stockholm, în care patru persoane au fost ucise și 15 rănite, a recunoscut că se face vinovat de săvârșirea unei infracțiuni teroriste, a declarat avocatul său marți, în cadrul unui tribunal din Suedia.

Poliția crede că Akilov, un bărbat de 39 de ani din Uzbekistan, a fost șoferul camionului deturnat care a intrat din plin în pietoni pe o stradă aglomerată din capitala suedeză, vineri, înainte de a spulbera vitrinele unui magazin.

Johan Eriksson, avocatul care îl reprezintă pe Akilov, a întrebat  judecătorii dacă vor decide ca atacatorul să fie ținut în custodie.

Rakhmat Akilov, care a intrat în sala de judecată cu un pulover verde tras peste față înainte să se așeze între avocatul și traducătorul său, a fost arestat la doar câteva ore după atac sub cel mai înalt nivel de suspiciune din cadrul sistemului juridic suedez. Akilov era deja căutat de autorități pentru nerespectarea unui ordin de deportare.

Akilov a cerut ca apărătorul său să fie înlocuit cu un musulman sunnit, dar instanța a respins cererea acestuia, conform documentelor doveditoare.

Serviciile de informații suedeze au declarat că individul își exprimase simpatia față de organizațiile extremiste, printre care și Statul Islamic, dar nu l-au privit ca o amenințare.