MENIU

Principalul SUSPECT în cazul asasinării președintelui haitian Jovenel Moise a fost ARESTAT. Poliția: "Un individ care a intrat în țară cu obiective politice”

Președintele Jovenel Moise, asasinat pe 7 iulie

Poliţia haitiană a anunţat că a arestat un cetăţean haitian care a urmărit "obiective politice" prin recrutarea comandoului care l-a asasinat pe preşedintele Jovenel Moise săptămâna trecută.

"Este vorba despre un individ care a intrat în Haiti la bordul unui avion privat, cu obiective politice", a informat Leon Charles, directorul poliţiei naţionale din Haiti, într-un anunț făcut duminică seara, în cadrul unui briefing de presă organizat în prezenţa mai multor miniştri.
 
La sosirea în Haiti, în luna iunie, bărbatul - al cărui nume este Charles Emmanuel Sanon - în vârstă de 63 de ani şi având naţionalitate haitiană, era însoţit de mai mulţi cetăţeni columbieni, responsabili de asigurarea securităţii sale. 
 
"Ulterior misiunea s-a schimbat", a arătat directorul poliției haitiene."Misiunea era arestarea preşedintelui Republicii şi operaţiunea a fost organizată de aici: alte 22 de persoane au intrat apoi în Haiti", a adăugat oficialul, citat de Agerpres. 
 
Interogatoriile la care au fost supuşi cei 18 cetăţeni columbieni arestaţi începând de miercuri, 7 iulie, au permis poliţiei haitiene să afle că Charles Emmanuel Sanon i-a recrutat pe cei 26 de membri ai comandoului prin serviciile unei companii de securitate venezuelene numită CTU, cu sediul în Florida.
 
"Când noi, poliţia, am blocat înaintarea acestor bandiţi după ce au comis crima, prima persoană care a fost sunată de atacatori a fost Charles Emmanuel Sanon. La rândul său, acesta a luat legătura cu alte două persoane pe care le considerăm autorii morali ai asasinării preşedintelui Jovenel Moise", a mai spus Leon Charles, fără a da detalii despre identitatea celor doi suspecţi.
 
Membrii FBI, ai Departamentului de Stat, ai Departamentului de Justiţie şi ai Departamentului pentru Securitate Internă din SUA au ajuns, duminică, în Haiti, unde s-au întâlnit cu directorul general al poliţiei naţionale.

Provenind din lumea afacerilor, Jovenel Moise, în vârstă de 53 de ani, a fost ales preşedinte în 2016 cu promisiunea de a dezvolta economia ţării şi a preluat oficial funcţia pe 7 februarie 2017. Activ în mai multe domenii economice, inclusiv în exploatarea plantaţiilor de banane, Moise nu avea practic experienţă în politică în momentul alegerii sale şi era foarte puţin cunoscut de compatrioţii săi.

Haiti este puternic afectat de absenţa securităţii, în special ca urmare a răpirilor pentru răscumpărări, realizate de bande care aproape că se bucură de impunitate.

Preşedintele Jovenel Moise, acuzat de inacţiune în faţa crizei, se confrunta cu o puternică neîncredere din partea unei părţi însemnate a societăţii civile.

Guvernând prin decrete din ianuarie 2020, fără parlament şi cu o durată a mandatului său care a făcut obiectul unor dispute, Jovenel Moise a iniţiat o reformă instituţională.

Un referendum constituţional iniţial programat pentru aprilie, amânat pentru prima dată pentru 27 iunie şi apoi din nou din cauza epidemiei de COVID-19, era programat să se desfăşoare pe 26 septembrie.

Scopul reformei viza consolidarea prerogativelor executivului.

Însă ce se întâmplă pe străzile din Port-au-Prince indică mai clar deteriorarea situaţiei din această ţară.

De la începutul lunii iunie, ciocnirile dintre bandele rivale din vestul Port-au-Prince paralizează complet circulaţia între jumătatea sudică a ţării şi capitală.

Mii de locuitori din cartierul foarte sărac Martissant, disputat de bande, au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţele şi şi-au găsit adăpost la rude sau în săli de sport.

Pe 30 iunie, 15 persoane au murit în urma împuşcăturilor din plin centrul capitalei Port-au-Prince, inclusiv un jurnalist, Diego Charles, şi o activistă politică din opoziţie, Antoinette Duclair.

De asemenea, în aprilie, răpirea şi sechestrarea mai multor clerici catolici, inclusiv doi francezi, au provocat un şoc care a depăşit graniţele ţării.

Jovenel Moise a numit nu mai puţin de şapte prim-miniştri în timpul mandatului său. Cel mai recent, Ariel Henry, a cărui numire fusese anunţată luni şi care urma să se ocupe de organizarea alegerilor, nu a mai apucat să preia funcţia.