MENIU

Surse: Atacurile lui Rareș Bogdan și Robert Sighiartău la președintele PNL nu au sprijinul Cotroceniului. Mesajul lui Iohannis pentru adversarii lui Orban

Ludovic Orban, Klaus Iohannis, Rareș Bogdan Foto: Facebook.com/PNL

Atacurile lui Rareș Bogdan și Robert Sighiartău la adresa președintelui PNL Ludovic Orban, căruia cei doi i-au cerut demisia de la șefia partidului, nu ar avea undă verde de la Cotroceni și este o acțiune pe cont propriu a celor doi liberali, care trec drept apropiați ai șefului statului, au declarat pentru G4Media.ro mai multe surse din partid sau apropiate Administrației prezidențiale.

 

Klaus Iohannis le-ar fi transmis adversarilor lui Orban că ”trebuia să rezolvați această problemă imediat după alegeri”, adică eventuala schimbare a președintelui PNL. Șefu lstatului ar mai fis spus că agitarea apelor în partid nu este binevenită într-un moment în care prioritatea zero este legea bugetului, mai scrie G4Media.ro.

Klaus Ioannis a oprit orice atac intern la liderul PNL după pierderea alegerilor pentru a evita o breșă în timpul împărțirii ministerelor între parteneerii coaliției de guvernare PNL-USR-PLUS-UDMR. Ludovic Orban a condus echipa de negociere a liberalilor cu USR-PLUS pentru coaliția de guvernare.

Potrivit aceleiași publicații, Cotroceniul ar susține varianta organizării congresului PNL din acest an în luna septembrie. Orban susține varianta organizării congresului în luna iunie, însă partidul nu a decis încă o dată.

Președintele PNL, Ludovic Orban, s-a întâlnit, luni, cu președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, și au discutat despre situația din partid, după atacul prim-vicepreședintelui Rareș Bogdan de duminică, au declarat pentru G4Media.ro surse politice. 

Nemulțumirile din interiorul PNL despre modul în care a fost condus partidul și au fost împărțite ministerele sunt reale, au mai explicat sursele citate de G4Media.ro.

Mai mulți liberali sunt de acord că Ludovic Orban a condus discreționar partidul, în stilul autoritar, de tip Dragnea/ Băsescu, și că a cedat ministere importante în negocierile cu USR-PLUS pentru a-și asigura poziția de președinte al Camerei Deputaților.

”Nemulțumiri există, dar nu majore. Tensiunile au fost mari la împărțirea ministerelor, dar s-au estompat”, a declarat pentru G4Media.ro unul dintre liderii PNL.

Potrivit acestuia, ieșirile lui Rareș Bogdan și Robert Sighiartău au fost ”pe persoană fizică”, cei doi neavând nici măcar sprijinul propriilor filiale în solicitarea demisiei lu iOrban. 

Unul din posibilele motive pentru care ar fi ieșit la atac cei doi - Rareș Bogdan și Robert Sighiartău, ar fi nemulțumirea personală că n-au obținut portofolii în Guvern. Rareș Bogdan și-a dorit Ministerul de Interne, iar Robert Sighiartău pe cel al Dezvoltării. 

Primarul Clujului, Emil Boc, inclus de Rareș Bogdan în așa-numitul grup de reformiști din PNL și indicat drept posibil candidat la șefia partidului, a declarat marți că nu își dorește nicio funcție la viitorul congres al partidului. Fostul premier a spus că discuția publică despre problemele interne din PNL ar trebui să se oprească, că este ceva ineficient.

Un alt lider PNL a declarat pentru G4Media.ro că motivul pentru care Rareș Bogdan și Robert Sighiartău au ieșit la atac împotriva lui Orban este ”frica”.

”Claxon gălăgios, motor nici măcar de Trabant”, a calificat acesta ieșirea celor doi, „e aberant” să vină cineva și să ceară demisia liderului principalului partid de guvernare în momentul în care se creionează bugetul, se împart funcțiile în administrația locală și se discută despre PNRR.

”Se autodescalifică, colegilor le repugnă aceste atacuri la adresa liderului partidului”, a precizat acesta.

”Este exclus ca cei doi să aibă sprijin de la Palatul Cotroceni”, a mai precizat sursa citată de G4Media.ro.