MENIU

Ana Birchall a fost exclusă din PSD. "Ne-a adus mari prejudicii". Cum explică Dăncilă excluderea

Ana Birchall

CEX PSD. Ana Birchall, fostul ministru al Justiției, a fost exclusă din PSD la ședința Comitetului Executiv de marți seara. Viorica Dăncilă a explicat după CEX că motivul excluderii este acela că Birchall "a ieșit cu declarații pe justiție", deși partidul luase decizia să nu se mai vorbească pe acest subiect. În replică, Ana Birchall spune că a fost surprinsă să afle că va fi dată afară din "partidul în care am muncit o viaţă întreagă, fără ca măcar să fi fost invitată la şedinţa să aud 'capetele de acuzare' şi să pot răspunde".

CEX PSD. Ana Birchall. care a creat nemulțumiri în rândul social-democraților prin poziția avută vizavi de Secția specială de investigare a magistraților și nu numai, a fost exclusă marți din PSD. 

"Este o decizie normală pentru că modul în care s-a poziționat doamna Ana Birchall pe subiectele din justiție a adus mari prejudicii PSD", a declarat Florin Iordache la ieșirea din sediul partidului.

La finalul ședinței CEX PSD, Viorica Dăncilă a explicat decizia prin declarațiile avute de Birchall pe "subiectul justiție", deși s-a luat decizia în partid ca acest lucru să nu mai fie discutat deloc.

"Ana Birchall a ieșit cu declarații pe justiție fără ca acest lucru să fie convenit în CEX. De la alegerile europarlamentare nu am mai vorbit despre justiție. Nu era subiectul nostru, era subiectul celor care au probleme cu justiția, dintre candidați. Ana Birchall nu a înțeles acest lucru. A venit propunerea din partea unui coleg și s-a votat, eu m-am abținut. La noi nu mai este o problemă cu corupția", a declarat Viorica Dăncilă marți seara.

UPDATE. Reacția Anei Birchall. Fostul ministru al Justiţiei Ana Birchall afirmă că a aflat "cu surprindere", din presă, că a fost exclusă din PSD şi că, "în ciuda acestei atitudini de neînţeles", nu se va dezice de valorile care au ghidat-o pe parcursul întregii cariere politice.

"Astă seară, am aflat cu surprindere, din presă, că am fost exclusă din PSD, adică din partidul în care am muncit o viaţă întreagă, fără ca măcar să fi fost invitată la şedinţa să aud 'capetele de acuzare' şi să pot răspunde. În ciuda acestei atitudini de neînţeles din partea colegilor mei, nu mă voi dezice de valorile care m-au ghidat pe parcursul întregii mele cariere politice: justiţia, profesionalismul, responsabilitatea, valorile europene şi euroatlantice", a scris Ana Birchall marţi seară pe Facebook.

Ea adaugă că valoarea şi profesionalismul trebuie să primeze indiferent de culoarea politică.

"Plec din acest partid cu conştiinţa curată că am gestionat agendele instituţiilor pe care le-am condus, cu echilibru, seriozitate şi profesionalism. Susţin în continuare că valoarea, profesionalismul şi cinstea trebuie să primeze în orice funcţie din statul român, indiferent de culoarea politică. M-am pus mereu în slujba românilor, a României, şi o voi face în continuare, fără nicio abatere de la acest deziderat", a menţionat fostul ministru.

CEX PSD. Pe 5 noiembrie, preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, declara că în partid există o mare nemulţumire legată de atitudinea Anei Birchall şi că urmează să aibă loc o şedinţă a Comitetului Executiv Naţional în care se va discuta despre acest subiect.

CEX PSD. Șeful PSD Bihor, Ioan Mang, a declarat marţi, la sosirea la ședința CEX, că mai mulţi colegi de organizaţie i-au cerut să fie exclusă din partid fostul ministru al Justiţiei, Ana Birchall.

CEX PSD. "Mi-au cerut mai mulţi colegi să discutăm despre doamna Birchall. A făcut suficient de mult rău prin atitudinile pe care le-a avut faţă de deciziile partidului. (...) Dacă oameni din Bihor, din organizaţia mea, mi-au cerut pe WhatsApp să luăm atitudine, să o dăm afară, înseamnă că au ei motivele lor. (...) Toată lumea doreşte păstrarea Secţiei speciale. Nu numai PSD, şi UDMR, şi magistraţii. E un lucru firesc. Nu cred că există nimeni deasupra legilor", a arătat el, înaintea şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Ședință cu cuțitele pe masă, la PSD. Dăncilă a izbucnit în plâns

Şedinţă cu lacrimi și scântei la PSD. Viorica Dăncilă i-a chemat pe liderii partidului să dea socoteală pentru scorul obţinut de fiecare organizaţie, dar se pare că situația s-a întors împotriva ei.

Potrivit unor surse social-democrate citate de Realitatea Plus, Dăncilă ar fi plâns din cauza declarațiilor jignitoare ale lui Claudiu Manda și s-a oferit să se retragă din cursa pentru prezidențiale. Aceasta s-a ridicat de două ori de pe scaun pentru a părăsi sala.

Prima dată, doar s-a ridicat în picioare, plângând, și a vrut să iasă, moment în care colegii au încercat să o oprească. Ulterior, discuțiile au devenit tot mai aprinse, nu a reușit să-și mai stăpânească nervii și a plecat. A mers în biroul său pentru a discuta, în privat, cu Claudiu Manda. Dăncilă i-a reproșat acestuia că, într-o întâlnire de campanie, le-a spus colegilor că nu au cum să câștige alegerile cu "o proastă". După minute bune, cei doi au revenit în sala de ședințe și CEx-ul s-a reluat, în aplauzele membrilor PSD.

Mai multe articole despre:
PSD Ana Birchall