MENIU

Surpriza anunțată azi de BNR: moneda euro a scăpat din lesă

<p>Curs valutar</p>

După trei săptămâni în care cursul oficial euro-leu a rămas blocat la cotația de 4,41 lei/euro, monedau europeană a scăpat din lesă și a sărit la valoarea de 4,4250 lei.

CURS BNR. BNR a anunțat marți, 20 octombrie, un curs în creștere cu 0,15% la euro. Astfel, moneda euro a ajuns la un curs de referință de 4,4250 lei, față de cursul de 4,4182 lei de luni. 

CURS BNR. Situație fără precedent în ultimii ani pe piața valutară românească: cursul euro-leu a rămas blocat la 4,41 de trei săptămâni.

CURS BNR. Cotația monedei europene a rămas "înțepenită" la valoarea de 4,41 lei începând cu data de 24 septembrie. Practic ultimele 14 ședințe de tranzacționare au păstrat aceeași cotație pentru moneda europeană, în timp ce dolarul american sau francul elvețian au fluctuat destul de mult.

CURS BNR. BNR a cotat marți dolarul american la valoarea de 3,8927 lei, în creștere față de cotația de joi de 3,8569 lei.

Leul s-ar putea deprecia în fața euro până la cotația de 4,5 lei/euro, potrivit analiștilor.

Prognoză sumbră despre cursul euro-leu pentru sfârşitul acestui an

Cursul euro poate ajunge din nou la 4,5 lei şi chiar mai sus, din cauza presiunilor externe din ultimul trimestru al anului, spun analiştii economici.

Contaminarea României cu neîncrederea investitorilor în economiile emergente ar putea duce cotaţia monedei euro peste pragul de 4,5 lei, potrivit analiştilor consultaţi de Economica.net.

Totuşi presiunile externe ar trebui să ajungă la proporţiile unui cataclism financiar ca să urce atât de sus, adaugă analiştii mai puţin sceptici. Cursul euro ar putea ajunge la 4,49 de lei în ultimul trimestru al anului şi s-ar putea stabiliza imediat sub acest nivel, potrivit Erste Group Research.

„Palierul posibiltăților pentru EURRON este chiar mai larg decât cel limitat superior la 4,49 de lei", crede Claudiu Cazacu, analist şef al casei de brokeraj XTB România. Analistul nu exclude deprecieri de până la 4,52 - 4,54 de lei.

Ar trebui, totuşi, să se producă „un cataclism financiar" extern, ca leul să se deprecieze atât de mult până la sfârşitul anului, spune la rândul lui, Mihai Nichişoiu, de la casa de brokeraj Tradeville în analiza valutara citata mai sus.

Mai multe articole despre:
curs valutar curs BNR