MENIU

Suprafaţa banchizei din Antarctica, REDUSĂ MASIV! Datele satelitare ne pun în alertă

Antartica/ Captură foto Britannica

Banchiza din Antarctica a atins, luna trecută, cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată în iulie în cei 44 de ani de date satelitare, a avertizat serviciul european Copernicus privind schimbările climatice, confirmând un an alarmant, în care schimbările climatice și-au făcut tot mai acut simțită prezența.

Începând din 1979, oamenii de ştiinţă dispun, datorită sateliţilor, de măsurători foarte precise privind suprafaţa banchizelor de la Polul Nord şi Polul Sud, relatează Agerpres, care citează AFP.

Banchiza este gheaţa care pluteşte pe ocean şi, prin urmare, topirea sa nu conduce la creşterea nivelului mării, dar contribuie indirect la încălzirea globală, deoarece oceanul astfel descoperit absoarbe mai multă căldură.

Ciclul normal al banchizei, în Arctica, dar şi în Antarctica, presupune topirea pe perioada verii, urmată de o refacere a sa, pe perioada iernii. Pe termen lung, topirea este rapidă în Groenlanda şi Arctica, însă în Antarctica tendinţa a fost modest ascendentă, în pofida variaţiilor anuale şi regionale semnificative, fără ca acest fenomen să fie bine înţeles.

Banchiza antarctică s-a refăcut în iulie - în timpul iernii australe - doar pe o suprafaţă de 15,3 milioane de kilometri pătraţi, respectiv cu 1,1 milioane de kilometri pătraţi mai puţin (-7%) comparativ cu media pentru luna iulie din perioada 1991-2020, au constatat oamenii de ştiinţă de la Copernicus (C3S).

2022 este, fără îndoială, anul recordurilor climatice la nivel mondial. Cât privește luna iulie 2022, Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a anunțat că această lună a fost "una dintre cele mai fierbinţi trei luni iulie înregistrate vreodată".

Mai multe articole despre:
antartica banchiza antartica incalzire globala