MENIU

Sume record pentru publicitate plătite de Primăria Constanța! Vezi cine le încasează

Primăria Constanța a cheltuit cei mai mulți bani pe reclamă și publicitate, în primele două luni ale anului 2016, din toate municipiile reședință de județ, incluzând Primâria Capitalei. Mai mult decât atât, banii au ajuns în conturile a două societăți comerciale care îl are printre asociați pe Sorin Strutinsky, apropiat al fostului primar Radu Mazăre.

Datele consultate de pe noul instrument pus la dispoziție de Ministerul Finanțelor, pagina de internet http://www.transparenta-bugetara.gov.ro, sunt clare, scrie Constanța 100.

În luna ianuarie, Primăria Constanța a cheltuit, la capitolul ”cheltuieli cu reclamă și publicitate”, suma de 241.823,11 lei. În luna februarie, la același capitol figurează suma de 348.022,25 lei (la venituri totale de 143 de milioane lei, în februarie). Primarul interimar al municipiului Constanța, Decebal Făgădău, spune că luna februarie include și cheltuielile pe luna ianuarie.

Constanța este pe primul loc în acest clasament. Singurele municipii care se apropie de această cifră, pe primele două luni ale anului, sunt Suceava și Târgu Mureș, cu 229.178 lei, respectiv 227.092 lei.

Există însă și municipii care au cheltuit mult mai puțini bani decât Constanța. De exemplu, Bucureștiul, a cărui primărie generală a cheltuit în primele două luni numai 2.750 de lei (la venituri totale de peste 518 milioane lei, numai în februarie). Există și orașe care nu au cheltuit niciun leu la acest capitol. Printre ele se numără Brașov, Pitești și Alba Iulia, de exemplu.

Contactat de Realitatea.net, primarul interimar al Constanței, Decebal Făgădău, nu a vrut să ofere nicio declarație telefonic, invocând faptul că nu are situația contabilă în față în acel moment. După ce reporterii Realitatea.net i-au explicat că datele se regăsesc pe platforma pusă la dispoziție de Guvern, edilul a declarat că “nu vreau să vă dau dumneavoastră niciun punct de vedere”.

Interesantă este însă nu numai suma plătită, ci și către cine și cum. Liviu Pătrașcu, directorul Direcției Relații Internaționale și Organizare Evenimente din cadrul Primăria Municipiului Constanța, a precizat că primăria a derulat, în lunile ianuarie și februarie, două contracte de publicitate.

Este vorba despre contractual subsecvent nr. 18039/05.02.2016 al Acordului cadrul de publicitate TV nr. 16652/04.02.2013, încheiat cu Soti Cable Neptun SRL, în valoare de 803.628 lei fără TVA, și contractul subsecvent nr. 129326/11.09.2015 al Acordului de publicitate presă nr. 110541/11.09.2011, încheiat cu SC Telegraf Advertising SRL, în valoare de 893.590 de lei, fără TVA. În total, 1.697.218 lei, fără TVA, adică 379.954 euro, fără TVA, la cursul BNR de astăzi.

SC Soti Cable Neptun SRL îi are ca asociați pe Mereuță Valeriu și Strutinsky Sorin Gabriel. Strutinsky apare ca asociat și la SC Telegraf Advertising SRL.

Sorin Strutinsky este prieten și asociat în afaceri al fostului primar al Constanței, Radu Mazăre.

Radu Mazare a fost trimis in judecata pe 9 decembrie 2015, sub control judiciar, fiind acuzat de DNA de luare de mita, abuz in serviciu si conflict de interese in forma continuata. Potrivit DNA, in perioada 2008 - 2014, Radu Mazare, cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la firma Polaris M Holding SRL, al carei asociat si administrator in fapt era deputatul Eduard Martin, peste 7 milioane de euro, pentru ca a asigurat acestei companii castigarea unei licitatii organizate de Primaria Constanta pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orasului.

In anul 2008, intre SC Polaris M Holding SRL si primaria condusa de Radu Mazare a fost incheiat un contract avand ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioada de 25 de ani si un act aditional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorata nejustificat cu 10 milioane de lei.

Mita a fost primita prin intermediul unor contracte de publicitate fictive incheiate intre Polaris M Holding SRL si o firma controlata de Mazare si Strutinsky.