MENIU

SUA lansează ajutoare în Irak, coaliția își continuă loviturile contra SI

Statele Unite au anunțat că au efectuat vineri și sâmbătă mai multe lansări de ajutoare pentru reaprovizionarea forțelor de securitate irakiene, în timp ce coaliția internațională își continuă loviturile aeriene contra grupării Statul Islamic /SI/ în Siria și Irak, potrivit AGERPRES.

"La cererea guvernului irakian", armata americană a efectuat "multiple" lansări în apropiere de Badji, oraș situat la 200 km nord de Bagdad, a anunțat într-un comunicat Centrul de comandament american responsabil pentru Orientul Mijlociu și Asia Centrală /CENTCOM/.

În total, aparatele americane au livrat 36 de pachete conținând 7.328 de mese halal, 7.800 de litri de apă și peste 7.200 kg muniție.

Acestea sunt primele lansări de ajutoare de care beneficiază forțele guvernamentale irakiene, notează AFP. Cele precedente făceau parte din misiuni umanitare pentru civili, cum ar fi yazidi.

"Aceste lansări au vocația să ajute forțele de securitate irakiene, care continuă să controleze Badji. Zonele din jurul Badji, în schimb, sunt disputate de ISIL /unul dintre acronimele utilizate de SUA pentru a desemna SI/ care își continuă operațiunile în regiune", a adăugat CENTCOM.

De asemenea, vineri și sâmbătă Statele Unite au efectuat șase lovituri aeriene în Siria, în apropiere de orașul Kobané, la frontiera cu Turcia, unde au loc lupte grele între forțele kurde și jihadiști.

Patru lovituri au fost efectuate în nordul Kobané, distrugând un post de comandă al SI, o clădire și două "mici unități de jihadiști". Alte două lovituri, în sudul orașului, au distrus trei camioane.

Loviturile au început în Siria la 23 septembrie.

Statele Unite și Olanda, în cadrul coaliției internaționale împotriva grupării jihadiste, au efectuat de asemenea trei lovituri în Irak, dintre care una în apropiere de Tal-Afar /nord/ și două la nord-vest de Hit în provincia Al-Anbar /vest/.

Ele au distrus în total trei "unități" de jihadiști și un vehicul blindat, potrivit CENTCOM.