MENIU

SUA avertizează ONU în legătură cu presupusele standarde duble aplicate unor state

SUA declară că are în vedere un rol nou în cadrul Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, accentuând pe ceea ce a numit o poziție "părtinitoare" față de Israel.

În cadrul Consiliului de la Geneva, ambasadoarea SUA la ONU, Nikky Haley, a declarat că este „greu de acceptat” că au fost adoptate rezoluții împotriva Israelului, un aliat al SUA, dar nu s-a făcut nimic în legătură cu Venezuela, țară care se zbate cu tulburări sociale de la începutul acestui an.

De asemenea, aceasta a mai spus că Iranul nu a fost criticat suficient, ținând cont că este „o țară cu un record abisal în ceea ce privește încălcarea drepturilor omului”. Consiliul este în măsură doar să ordone anchete și să înregistreze criticile țărilor despre care se consideră că au încălcat drepturile omului, dar acționează și ca un instrument diplomatic crucial. În ultimele luni, acesta a emis rezoluții privind drepturile omului în Coreea de Nord, Haiti și Myanmar, alături de alte țări unde există o problemă similară.

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că Organizația este „un circ anti-israelian, care atacă singura democrație din Orientul Apropiat, în timp ce ignoră în mod voit încălcările Iranului, Siriei și Coreei de Nord”. În anul 2013, Israelul a stopat orice colaborare cu ONU, după ce organismul s-a implicat în investigarea așezărilor evreiești din Cisiordania.

Comentariile ambasadoarei SUA, Nikky Haley, au survenit după discursul de deschidere de la Geneva al șefului ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra'ad Al-Hussein, care a cerut Israelului să se retragă din teritoriile pe care le-a capturat în războiul din 1967. Al-Hussein a condamnat ceea ce el a numit "o jumătate de secol de profundă suferință sub o ocupație impusă de forța militară", informează BBC.