MENIU

SUA au închis Ambasada din Minsk, Belarus - Tot personalul a fost evacuat, de teama atacurilor rusești din Ucraina

Aleksandr Lukașenko, președintele Belarus

SUA au închis ambasada de la Minsk, Belarus, și au anunțat evacuarea diplomaților și a familiilor lor. 

Anunțul a fost făcut, luni, de secretarul de stat american Antony Blinken.

„Departamentul de Stat al SUA a suspendat operațiunile la Ambasada noastră din Minsk, Belarus și a autorizat plecarea voluntară („plecarea autorizată”) a angajaților care nu se află în situații de urgență și a membrilor familiei de la Ambasada noastră din Moscova, Rusia. Am luat aceste măsuri din cauza problemelor de securitate și siguranță rezultate din atacul neprovocat și nejustificat al forțelor militare ruse în Ucraina”, a declarat Blinken,luni, potrivit CNN.

Secretaru lde stat american a subliniat că cea mai mare prioritate o reprezintă siguranța și securitatea cetățenilor americani, inclusiv a personalului guvernului SUA din întreaga lume.

Decizia vine și după referendumul organizat în Belarus pentru puteri sporite acordate lui Lukașenko dar și pentru acceptarea desfășurării de arme nucleare pe teritoriul țării. După referendum, Belarus a renunțat la neutralitatea nucleară. Potrivit rezultatelor anunțate de autoritățile bieloruse, la  referendum peste 65% dintre belaruși au răspuns da, de acord cu aceste modificări. Astfel că Rusia va putea să aducă arme nucleare pe teritoriul Belarus.

Toate acestea în timpul luptelor din Ucraina, unde Rusia a început invazia joi, 24 februarie.