MENIU

SUA au anunțat că vor apăra România, în cazul unui atac armat

Douglas Lute

SUA au un angajament de nezdruncinat să-şi apere aliaţii din NATO în cazul unui atac armat. O spune ambasadorului Statelor Unite la NATO, Douglas Lute, care a subliniat că ţara sa îşi ia foarte în serios obligaţia de a-şi apăra aliaţii, inclusiv România.

Şeful misiunii americane permanente la NATO, Douglas Lute a dat asigurări că în cazul unui atac al Rusiei asupra României, ţara sa va răspunde armat, indiferent de felul în care vor decide să acţioneze celelalte state membre NATO. Lute a fost întrebat dacă Armata SUA va apăra România, în cazul unui atac al Rusiei, chiar dacă alte state membre NATO, precum Marea Britanie, Germania sau Franţa, se vor abţine, scrie Puterea.ro.

"Cel mai clar răspuns pe care vi-l pot dat este da, Statele Unite vor răspunde unui atac armat asupra oricăruia dintre cei 27 de aliaţi. Statele Unite au un angajament obligatoriu din punct de vedere juridic prin Tratat să răspundă individual şi în mod concertat cu cei 27 de aliaţi. Este important să amintim că avem o responsabilitate individuală şi colectivă, iar SUA iau foarte în serios acest lucru. Şi cred că cea mai bună dovadă că luăm foarte în serios obligaţia noastră de a ne apăra aliaţii, inclusiv România, este că suntem aici, a fost replica oficialului american.'

Pe 24 şi 25 iunie, miniştrii Apărării din cele 28 de state membre NATO se întâlnesc la Bruxelles, pentru a pregăti summitul Alianţei din iulie, de la Varşovia. În ultimele săptămâni, avioane ruseşti s-au apropiat nepermis de trupele, navele şi avioanele ţărilor Pactului Nord-Atlantic care efectuează exerciţii în Europa.

Mai multe articole despre:
România SUA armata