MENIU

STUDIU | România este pe cale să atingă IMUNITATEA de turmă. Cine face ANUNȚUL

Centru vaccinare FOTO: arhiva

Dat fiind numărul mare de cazuri COVID-19 cu variantele Delta și Omicron din ultima perioadă, sunt șanse ca România să fi atins imunitatea de turmă și de asemenea, există "şanse destul de mari" ca din a doua jumătate a lunii februarie să asistăm la o scădere constantă a numărului de cazuri", iar valul 5 să se încheie în această primăvară, conform unui studiu MedLife.  

Același studiu arată că "o schimbare de ritm în ceea ce privește răspândirea subvariantei BA.2 a Omicron ar putea prelungi valul 5".

Concluziile studiului MedLife sunt următoarele: 

Din cele peste 400 de probe secvențiate de la începutul valului 5, pe lotul studiat în ultima săptămână procentul probelor cu noua tulpină Omicron a urcat la 100%.

Doar 3 cazuri au fost identificate cu subvarianta BA.2 pe lotul curent de studiu. Probele depistate cu subvarianta BA.2 provin din București (2) și Bacău (1).

Deocamdată subvarianta BA.2 pare să aibă o rată lentă de răspândire în România, iar varianta Delta pare să piardă teren.

Sunt șanse destul de mari ca din a doua jumătate a lunii februarie să asistăm la o scădere constantă a numărului de cazuri, iar valul 5 să se încheie în această primăvară

În urma secvențierii unui nou lot de 94 de probe, toate probele au fost identificate cu tulpina Omicron, iar în cazul a 3 probe a fost identificată subvarianta BA.2 a noii tulpini. Nu au fost identificate probe cu tulpina Delta.

În interval de două săptămâni, numărul de cazuri cu noua subvariantă BA.2 a evoluat de la 2 la 3 cazuri pe loturile de studiu MedLife.

Dat fiind numărul mare de îmbolnăviri cu Delta și Omicron din ultima perioadă, sunt șanse ca România să fi atins imunitatea de turmă. În acest sens, MedLife anunță că va lansa un nou studiu pentru a determina câți români au trecut prin boală.

O schimbare de ritm în ceea ce privește răspândirea subvariantei BA.2 ar putea prelungi valul 5 al pandemiei și în România.

Până în prezent, autoritățile (INSP) au raportat 49 cazuri cu subvarianta BA.2 din 1.487 de cazuri de infectare cu tulpina Omicron.

În situația unui scenariu pesimist, în care subvarianta BA.2 ar putea să prindă avânt sau în cazul în care persoanele infectate cu Omicron se vor putea infecta cu tulpina Delta, sunt șanse ca valul 5 al pandemiei să se prelungească, spun reprezentanții MedLife.