MENIU

STUDIU. Ce caută românii cel mai des pe Internet

90% dintre utilizatorii de internet fix din România folosesc internetul de acasă pentru a căuta informaţii, a citi ştiri şi pentru a fi la curent cu diverse evenimente. Aceasta este concluzia unui studiu de piaţă realizat recent de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

În afară de nevoia de informare, utilizatorii din România accesează internetul fix de acasă pentru comunicare, 75% dintre respondenţi comunicând cu familia sau prietenii prin mesageria instant, iar 71% dintre aceştia prin schimbul de e-mailuri.

Activităţile recreative reprezintă a treia categorie între interesele utilizatorilor de internet fix de acasă: 61% dintre respondenţi urmăresc online programe TV, clipuri video sau filme, iar 52% dintre cei chestionaţi declară că accesează internetul fix de acasă pentru a juca jocuri online.

În schimb, studiul arată că mai puţini români folosesc de acasă internetul fix pentru a face cumpărături online (39%), precum şi pentru a face tranzacţii bancare sau pentru a plăti facturi prin Internet Banking (22%).

În ceea ce priveşte frecvenţa de utilizare, un român foloseşte internetul fix de acasă, în medie, 24 de zile pe lună. 74% dintre respondenţi îl accesează zilnic sau aproape zilnic (90% în cazul tinerilor între 16-24 ani), în timp ce 16% declară că îl folosesc de 2-3 ori pe săptămână, iar 4% o dată pe săptămână.

Acelaşi studiu mai arată că internetul fix este accesat de acasă de obicei de pe un computer personal: 72% dintre români se conectează de pe calculator/desktop, 61% de pe laptop/netbook, în timp ce 43% accesează acest serviciu de pe smartphone şi 32% de pe tabletă.

Un alt dispozitiv prin intermediul căruia utilizatorii casnici au început să acceseze internetul este reprezentat de aparatele de tip Smart TV, utilizate în 9% dintre gospodării.

Atunci când îşi aleg o conexiune la internet, principalul criteriu de care utilizatorii ţin cont este cel financiar, pentru 66% dintre români fiind important preţul abonamentului. 62% dintre ei sunt interesaţi de stabilitatea conexiunii, în timp ce 48% de vitezele maxime de transfer oferite de furnizor.