MENIU

Străinii care doresc să se vaccineze anti-COVID-19 în România nu o mai fac gratis: Vor plăti 30 de euro - Document

Străinii vor plăti ca să se vaccineze anti-COVID-19 în România

Străinii care vor dori să se vaccineze anti-COVID-19 în România vor plăti 150 de lei, adică 30 de euro. Ministerul Sănătății a pregătit un proiect de Ordonanță de Urgență în acest sens. Documentul a fost inițiat de Ioana Mihăilă, în ultimele zile de mandat.  

Cetățenii străini care vor să se vaccineze anti-COVID-19 în România vor plăti un tarif de 30 de euro pe vaccinare, echivalentul a 30 de euro, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență inițiat de Ministerul Sănătății.

În Nota de fundamentare a proiectului OUG, Ministerul Sănătății menționează că propunerea a fost făcută în urma „cererilor primite de la mai multe persoane fizice sau din partea ambasadelor sattelor UE sau din afara spațiului comunitar, de a facilita vaccinarea împotriva COVID-19 a celor care se află pe teritoriul României în scop turistic sau profesional. Având în vedere că rata de vaccinare este în acest moment la un nivel destul de scăzut, considerăm oportună reglementarea ca cetățenii străini să poată beneficia de vaccinare, cu suportatea costurilor aferente”. 

Astfel, tariful unui serviciu de vaccinare împotriva COVID 19 pentru cetățenii străini a fost stabilit la „150 de lei indiferent de tipul de vaccin administrat și include costurile aferente vaccinului și materialelor sanitare necesare pentru administrarea acestuia”, potrivit proiectului. 

Ministerul Sănătății precizează că străinii se vor putea vaccina anti-COVID-19 în spitale special desemnate în acest scop de direcțiile de sănătate publică, lista unităților sanitare fiind afișată pe site-ul ministerului.

Banii plătiți vor genera venituri pentru unitățile sanitare, care îi vor vira la bugetul de stat, într-un cont deschis special la trezorerie pe numele unităților sanitare respective, se mai arată în proiect.

Pentru a fi aprobat de Guvern, proiectul are nevoie de avizul Consiliului Legislativ.